Szalay-Bobrovniczky: Orbán és Netanjahu egyazon politikai családba tartozik

A European Jewish Association (EJA) nemzetközi zsidó szervezet Párizsban tartott konferenciájának magyar előadóiról írt tudósítást a The Times of Israel.

Az izraeli lap idézte Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkárt, aki kijelentette, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök „egyazon politikai családba tartozik”.

A helyettes államtitkár szerint „a kapcsolatok [a két ország között] igen erősek. Az izraeli kormány tudja, hogy Magyarország mindent megtesz, hogy megvédje a magyar zsidóságot. (…) A magyar zsidóknak jelenlegi ismereteink szerint nincsen okuk félelemre”.

Szalay-Bobrovniczky szerint a két kormány egyetért a bevándorlás kérdésében. „[Izrael] megérti, hogy mit csinálunk a déli határunkon”. A helyettes államtitkár beszédében arról is szólt, hogy Soros György „persona non grata Izraelben (…) és senki sem nevezheti Izraelt [ezért] antiszemitának”.

Az izraeli stratégiai ügyek minisztériumának szóvivője azonban cáfolta, hogy Soros ki lenne tiltva Izraelből. Lapunk kérdésére Szalay-Bobrovniczky elmondta, természetesen nem jogi értelemben használta a kifejezést, hanem „kvázi nem kívánatos személyként” utalt Sorosra, akinek nem örülnek a zsidó államban.

Minden ötödik európai szerint zsidó összeesküvés irányítja a világot

Egy friss kutatás szerint Kelet-Európában a klasszikus antiszemita sztereotípiák erősebbek, míg Nyugaton az Izrael-ellenesség érzékelhető leginkább.

A helyettes államtitkár hozzátette, „az illegális muszlim migráció antiszemitizmust hoz Európába”. Ezért párhuzamot vont Magyarország és Izrael migrációs politikája között, mondván: „[Izrael] megvédi határait, és megvédi lakosait a lehetséges veszélyek elől”.

„Ugyanazt csináljuk” – állította Szalay-Bobrovniczky, felidézve, hogy Magyarország számos, Izraelt elítélő EU-s és ENSZ-határozatot megvétózott a közelmúltban, például az EU novemberi közös nyilatkozat-tervezetét, mely elítélte volna az Egyesült Államok döntését, miszerint az izraeli telepek nem számítanak illegálisnak.

„Nem mondom, hogy mindent vétózni fogunk, de megvétózzuk azokat a határozatokat, amelyekkel nem értünk egyet, például amelyek Izraelt apartheid államként ítélnék el”.

A helyettes államtitkár elbüszkélkedett Magyarország lépésével, hogy kereskedelmi külképviseletet nyitott Jeruzsálemben, hozzátéve, egyelőre nem tervezik a nagykövetség átköltöztetését, ám a kereskedelmi iroda „gesztus volt Izrael és az amerikai kormány irányába, akikkel igen szoros a kapcsolatunk”.

„Donald Trump amerikai elnök az eddigi leginkább filoszemita [amerikai elnök], és Orbán Viktor egyetért vele ebben a kérdésben” – nyilatkozta.

„Nem látok kettős beszédet” – Szalay-Bobrovniczky Vince a Neokohnnak

Történelemről és migrációról, a zsidó szervezetekkel való kapcsolatáról és Soros Györgyről beszélgettünk az államtitkárral.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija az izraeli lap szerint árnyaltabban fogalmazott, mondván: nem hisz a Soros elleni „összeesküvés-elméletben”, de nem gondolja, hogy a kormány kampánya az üzletemberrel szemben antiszemita lett volna. Köves idézte a Tett és Védelem Alapítvány felmérését, miszerint a magyar lakosság csupán 2%-a kötött össze Sorost a zsidósággal.

A vezető rabbi továbbá kiemelte, hogy a magyarországi zsidók helyzete sokkal jobb, mint a többi európai ország zsidóságáé, ugyanis tavaly csupán 35 antiszemita incidens történt, melyből egy volt fizikai atrocitás. Más országokban – például Egyesült Királyság, Hollandia, Ausztria – több száz ilyen eset történt 2019-ben.

Köves az alacsony atrocitás-számokat Orbán migrációs politikájához kötötte, mondván: a miniszterelnök távol tartja azokat a szélsőséges muszlimokat, akik az elmúlt évek európai zsidóságát érő néhány erőszakos támadásért feleltek.

Az izraeli lap idézi Radnóti Zoltán mazsihiszes rabbit is, aki úgy látta: bár a zsidókat nem támadják meg az utcán Magyarországon, azért az Orbán-kormány „olyan retorikát használ, ami antiszemitizmus benyomását kelti”, és ez „sok zsidót kellemetlenül érint”. Radnóti hozzátette, hogy az EMIH-et véleménye szerint erősen támogatja a kormány, ezért Köves véleménye Orbán teljesítményéről „kétséges”. (A lap itt emlékeztet arra, hogy egy tavalyi megállapodás értelmében az EMIH a legmagasabb kategóriában elismert egyházzá vált.)

Címlapfotó: The Times of Israel

Magyarország a világ negyedik legantiszemitább állama?

A Tett és Védelem Alapítvány titkára lapunknak megbízhatatlannak nevezte az amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL) friss felmérését.