Linda Sarsour szerint a jobboldal gerjeszti ellene az antiszemitizmus vádját

A Women’s March korábbi vezetője arról beszélt nemrég egy YouTube-interjúban, hogy a „jobboldali cionisták” összefogtak a „fehér nacionalistákkal” az ő lejáratásának érdekében – írja a Jewish Journal.

A vádak, miszerint a cionizmust korábban „felkavarónak” nevező Sarsour antiszemita lenne, szerinte

„a jobboldali cionisták és a fehér nacionalisták szövetségéből származik, ami egy meglepő szövetség, mert a fehér nacionalisták szégyentelenül antiszemiták (…) és a fehér nacionalizmus gyökere az antiszemitizmus. Ezért sok ember meglepődik, amikor azt látja, hogy az Izrael-barát emberek összeállnak a fehér nacionalistákkal, a Republikánus Párttal és Donald Trumppal”.

Sarsour arról is beszélt, hogy megjelentek az utóbbi időben cionista hangok a Demokrata Párt környékén, mint a Democratic Majority for Israel, „akik progresszív demokratáknak akarnak tűnni más ügyekben, kivéve az izraeli-palesztin ügyben, de mi majd a körmükre nézünk” – ígérte.

A palesztin-amerikai aktivista interjújában apartheiddel és diktatúra fenntartásával vádolta meg Izraelt, és kijelentette, hogy nem hisz a kétállami megoldásban. Sarsour támogatásáról biztosította az Izraelt bojkottáló BDS-mozgalmat.

Sarsour utalt arra is, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt kampánya nemrég elhatárolódott tőle, noha egyes orgánumok szerint később ezért nem hivatalosan elnézést kértek Sarsourtól. Sarsour kijelentette, hogy az ő anticionista nézetei „hétköznapiak” a palesztin közösségben, és ezért ha valaki azt mondja neki, hogy nem tartozik a demokratákhoz, akkor azzal „lényegében azt mondja, hogy a közösségemet ítéli el”.

A Simon Wiesenthal Center helyettes igazgatója, Abraham Cooper rabbi úgy reagált erre, hogy

„mindig meglep, micsoda önbizalommal oktatják ki az antiszemiták a zsidó közösséget arról, hogy mi az antiszemitizmus, és kik az antiszemiták. Sarsour kétszínű, mikor azt mondja, hogy a jobboldali cionisták gyűlölik őt, hiszen ő volt az, aki kizárta a baloldali cionistákat a nőmozgalomból”.

„A cionizmus nyugodtan lehet önző”

Hogyan lett az amerikai jobboldal „rasszista”, és hogyan lett a progresszió az új „cool”? Gulyás Virág írása.