Lampedusa polgármestere: az EU nem akarja megállítani a migrációt

Sem az Európai Unióban, sem az olasz kormányban nincs meg az akarat a migráció megállítására Salvatore Martello lampedusai polgármester szerint, aki az MTI-nek elmondta, kész egyedül egyeztetni a tunéziai hatóságokkal.

Salvatore Martello adatai szerint kevesebb mint két nap alatt negyven csónak kötött ki Lampedusán több mint félezer emberrel. A sziget regisztrációs központja ismét megtelt, megint csaknem ezer migráns tartózkodik ott, miután szerdán és csütörtökön több mint nyolcszáz embert szállítottak el a gyűjtőpontból.

Az utolsó három csónak péntek este érkezett mintegy száz bevándorlóval. „A helyi rendőrség és pénzügyőrség emberei éjjel-nappal dolgoznak, elcsigázottak, nem bírjuk erővel” – nyilatkozta a polgármester, hangoztatva, hogy nem jelent megoldást a kormány terve arra, hogy a migránsokat karanténhajókkal elszállítják, ehelyett szerinte az érkezéseket kellene leállítani.

A szigetet 1993 és 2002 között a baloldali Demokrata Párt (PD) színeiben, majd 2017-től függetlenként vezető Martello megerősítette, amit július óta többször nyilvánosan ismételt már: „Lampedusán a migráció vészhelyzetet teremtett”. Úgy vélte, a helyzet rosszabb, mint a 2011-es arab tavasz idején volt, mivel jelenleg „nemcsak nagy számban, hanem folyamatosan, hónapok óta egyfolytában érkeznek”.

Martello kifejtette, ha az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a PD kormánya magának követeli a migrációval kapcsolatos politikai döntések hatáskörét, cselekednie kell. „Tűrhetetlen, hogy a kormány teljesen tétlen és néma. A miniszterelnök, Giuseppe Conte úgy tesz, mintha minden rendben lenne. Velem szóba sem áll, és egy szót se nyilatkozik a migrációs helyzetről. Amikor meghívtuk Lampedusára, hogy személyesen mérje fel a helyzetet, a belügyminiszter Luciana Lamorgesét küldte maga helyett, akit szintén teljesen magára hagy” – mondta a lampedusai polgármester.

Úgy vélte, a Conte-kormány valószínűleg azért követi ezt a stratégiát, mert ha a központi hatóságok nem szabnak irányt, akkor mindenki önerőből igyekszik cselekedni a kormány felelősségvállalása nélkül.

Megjegyezte, a kormány több megállapodást kötött már Tunéziával, legutóbb augusztus 17-én, a migránshajók indulásának megakadályozásáról, valamint a gazdasági bevándorlónak minősülő és ezért kitoloncolt bevándorlók visszafogadásáról, de egyik sem működik.

„Az igazság az, hogy nincsen politikai akarat a migráció leállítására sem az Európai Unió intézményeiben, sem Rómában” – közölte. Hozzátette, többször járt Brüsszelben is, de nem ért el eredményt.

Salvatore Martello az MTI-nek még a hivatalos bejelentés előtt elmondta, hogy levelet küld Tunézia elnökének, és kész saját hajójával átkelni Tunéziába, hogy személyesen egyeztessen a helyi hatóságokkal. „Polgármesterként kicsi a politikai mozgásterem, de mindent meg kell tennem, hogy Európa ne feledkezzen meg a migrációtól érintett határtérségeiről” – jelentette ki.

Vasárnap Lampedusa lakosai újabb, a közösségi oldalakon szervezett tiltakozó demonstrációt tartanak: hatszáz méter hosszú kötelekkel és csónakjaikkal készülnek lezárni a kikötő bejáratát. „Jelképes megmozdulás lesz figyelemfelkeltésre” – mondta Salvatore Martello.

Hasznosnak nevezte a jobboldali szicíliai kormányzó, Nello Musumeci rendelkezését is a migránstáborok lezárásáról, mivel az szintén a déli szigetekre irányította Róma figyelmét.

Év eleje óta majdnem tizennyolcezer bevándorló érkezett Olaszországba, többségük a dél-olaszországi Lampedusára.

Lampedusa szigete nem bírja a migrációs nyomást

Egyre többen érkeznek, Most 250 migránst helyeztek kéthetes karanténba a sziget közelében tartózkodó Azzurra nevű hajón.

(Címlapfotónk illusztráció).