Lampedusa szigete nem bírja a migrációs nyomást

Kétszázötven migránst helyeztek kéthetes karanténba a Lampedusa közelében tartózkodó Azzurra nevű hajón kedden – közölte az olasz média.

A hajó a sziget befogadóközpontját hivatott tehermentesíteni, ahol napok óta elviselhetetlen a zsúfoltság.

Nemrég migránsok százai hagyták el szicíliai szálláshelyeiket, ahol a karantént kellett volna eltölteniük, ami nagy aggodalmat keltett a helyiekben.

Salvatore Martello, Lampedusa polgármestere kifogásolta, hogy több migráns érkezik a szigetre, mint 2011-ben, amikor rekordot döntött a számuk. Idén 14 438 migráns ért partot Olaszországban, miközben 2019 ugyanezen időszakában csupán 3920 volt a számuk – közölte a belügyminisztérium.

A hatezer lakosú Lampedusa szigetén naponta több százan kötnek ki. Júliusban majdnem hétezer migráns érkezett, hatszor több, mint tavaly ugyanekkor.

Martello az MTI-nek hétfőn adott interjújában tarthatatlannak nevezte az egészségügyi és biztonsági helyzetet Lampedusán. A polgármester jelezte: a sziget nem bírja a migrációs nyomást.

Kezdetben a bevándorlókat Lampedusáról Szicíliába szállították át, de az ottani polgármesterek tiltakozása miatt az áthelyezések üteme egyre lassul. Martello hozzátette: a kormány megígérte, hogy egy ezerfős hajót állít fel Szicília partjainál, és arra helyezik át a migránsokat Lampedusáról.

Az olasz kormány egyúttal azt tervezi, hogy fokozza a nyomást Tunéziára az illegális bevándorlás megfékezésért. Luciana Lamorgese belügyminiszter a napokban egyeztetett a tunéziai hatóságokkal, forrást és eszközöket ígért a hajók leállításáért cserébe.

„Nem hagyhatjuk, hogy tömegek utazzanak illegálisan Olaszországba, és az olaszoknak a koronavírus elleni küzdelem során hozott áldozatai semmivé váljanak” – szögezte le Giuseppe Conte olasz miniszterelnök hétfőn. Conte hozzátette: a kabinet mindent megtesz azért, hogy mielőbb hazatoloncolják a gazdasági bevándorlókat.

Gyilkosok a fedélzeten: súlyos vádak a migránsmentő hajó kapitánya ellen

Mint kiderült, a civilek egyáltalán nem tudják ellenőrizni, kiket is hoznak be Európába. Most például három olyan férfit, akik migránsokat kínoztak Líbiában.