Vasárnap tetőzhet a koronavírus-konfliktus Izraelben

A lassan két éve tartó izraeli belpolitikai helyzettel összefonódott koronaválság feloldásában, úgy tűnik, a szakmai érvek helyett ismét a politikáé a főszerep.

A jobboldali Jamina párt vezetője, Naftali Bennett és a július végén kinevezett kormányzati koronavírus-felelős, Ronni Gamzu professzor között szakmai elkötelezettség téren nem sok különbség van, egy lényeges dolgot kivéve. Bennett szakmai érveit az ellenzék soraiból könnyedén tudja politikai bónuszokra váltani, míg Gamzu professzor a kormány megbízottjaként szemmel láthatóan egyre jobban belebonyolódik a politikai érdekek hálójába.

Benjamin Netanjahu az elismert szakmai tekintélynek számító Gamzut szinte teljes hatáskörrel bízta meg a járvány leküzdésének koordinálásával. A professzor ennek megfelelően első körben úgy vélte, megfelelő körültekintéssel a napi regisztrált esetek száma egy hónap alatt ezer alatt stabilizálható, vagyis

a szeptemberi iskolakezdésre az ország készen áll az őszi kritikus időszakban várható fertőzések növekedésének megfékezésére, és elkerülhető egy újabb teljes körű zárlat.

Gamzu terve szerint a problémás körzeteket el kell különíteni, növelni kell a tesztek számát, és megfelelő számú koronaszállodát kell rendelkezésre bocsátani a lábadozó fertőzöttek elkülönítésére, amihez a hadsereget is be kell vetni.

Uborkaszezon izraeli-módra

Összességében elmondható, hogy idén nyáron az izraeliek legendás konfliktus túlélőképessége kiegészült a koronavírussal való együttélés képességével. Nagy Gabriella elemzése.

A terv szakmailag világos és logikus — politikailag azonban úgy tűnik, nem kivitelezhető. A professzor kinevezése óta eltelt egy hónap alatt a koronamutatók lassan de biztosan kúsztak egyre feljebb, a kórházak koronaosztályai túlzsúfoltak.

A kezdeti optimizmus és a működőképes szakmailag megalapozott terv ellenére egyre világosabbá válik, hogy látványos eredményeket politikai nyomás alatt elérni nem lehetséges.

Az alig egy hónapja kinevezett Gamzu először a külföldről beutazó jesiva bóherek beutazása, majd a breszlávi haszidok zsidó újévi umáni zarándoklata miatt került kényelmetlen helyzetbe. A vallási-szakmai vita korántsem ért véget: a konfliktus tetőzése vasárnapra várható, amikor a koronakabinet a veszélyességi zónákat érintő, illetve az őszi ünnepekre kivetett zárlat lehetőségéről fog dönteni.

Péntek éjfélkor lép csak életbe az ukrajnai kormány döntése a külföldiek távol tartásáról, de az Uman városba tartó izraeli ultraortodox zarándokokat egy ukrán repülőtéren már csütörtökön feltartóztatták több mint 17 órára. Csak Benjámin Netanjahu kormányfő személyes közbelépése után engedték be őket az országba.

A zsidó újévkor az utóbbi években több tízezres ultraortodox tömeg kereste fel Umanban a breszlavi hászid mozgalom megalapítójának, az 1772-től 1810-ig élt Nachman rabbinak, a legendás Baal-Sém Tov rabbi dédunokájának a sírhelyét.

A zsidó újév, a rós hasána idén szeptember 18-án este kezdődik, és izraeli sajtójelentések szerint már a zárlat szerdai bejelentése előtt mintegy kétezer vallásos zarándok érkezett a megünneplésére Umanba, ahol egész iparág épült ki az ultraortodoxok ősz eleji fogadására és vendéglátására. Az egyik izraeli tévé beszámolója szerint a már Umanban tartózkodó ultraortodoxok nem viselnek maszkokat, nem törekednek a nyílt helyeken, a szabad levegőn tartózkodásra, és nem tartják be az előírt távolságokat a zárt terekben sem. (MTI)

Az úgynevezett „jelzőlámpa” rendszer lényege, hogy a településeket a koronavírus kockázata (zöld, narancssárga, vagy piros) szerinti színekkel jelölnék. Így szükség esetén a korlátozások különféle szintjeit alkalmaznák a kockázati szint alapján. Gamzu eltökélt szándéka a jelzőlámpa-korlátozások megszavaztatása a kabinettel, ez azonban újabb kormányválságot indított el, amelynek feloldása természetesen a miniszterelnökre hárul.

Az ultraortodox Jahadut Hatora párt vezetője, Jakov Litzman már előre kizárta Netanjahu és koalíciójának támogatását, amennyiben a miniszterelnök Gamzu terveit – tehát az ukrajnai utazások leállítását – részesíti előnyben a vasárnapi szavazáson.

Jelenleg napi kétezer új esetet regisztrálnak Izraelben, és a súlyos esetek, valamint a halálozási ráta sem javult az elmúlt napokban. Mindezek ellenére Netanjahu és a kabinet valószínűleg a szakmai érvek megfontolása helyett politikai döntést fog hozni, ellehetetlenítve ezzel Roni Gamzu és az egészségügyi minisztérium munkáját.

„Néha arra gondolok, hogy átadom a munkát valaki másnak” – mondta Gamzu csütörtökön a katonai rádiónak.

„Azt szeretném látni, hogy a [felső] szerepeket betöltők és a döntéshozók az (umáni) járatok intézése helyett a társadalom egészére koncentrálnának, hogy csökkenjen a morbiditás… Azt akarom, hogy a kormány megértse, mozgósításra van szükség. A [vezetői] szerepekben nehéz döntéseket kell hozni… a koronavírus virágzik az olyan országokban, ahol a döntéshozatal politikai irányú, és az én feladatom az, hogy ezt megakadályozzam”.

Címlapfotó: The Times of Israel.

Ukrajna és Izrael sem szeretné, ha megtartanák az umáni zarándoklatot

Kijev és Jeruzsélem a koronavírus tömeges terjedésére hivatkozva tartaná távol az elsősorban Izraelből érkező haszidokat.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.