Ukrajna és Izrael sem szeretné, ha megtartanák az umáni zarándoklatot

Bár nemrég az ukrán kormány még engedélyezte egy kisebb számú zarándokcsoport beutazását a breszlevi Náchmán rabbi sírjához a zsidó újév, ros hásáná előtt, most úgy tűnik, mégsem lesz semmi belőle. Ukrajna és Izrael a koronavírus tömeges terjedésére hivatkozva tartaná távol az elsősorban a zsidó államból érkező haszidokat.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben egy tömegrendezvény megtartása a járvány elterjedésével járna mind a résztvevők, mind a helyi lakosság körében.  Egyetért ezzel az izraeli belügyminisztérium is, mely hasonló aggodalmakat fogalmazott meg az elmúlt években már negyven-ötvenezer főt megmozgató umáni zarándoklattal kapcsolatban.

A két ország kormánya közös nyilatkozatban kérte az utazni vágyókat, hogy idén inkább otthon ünnepeljék a ros hásánát a fenyegető járványügyi katasztrófa elkerülése érdekében.

Hozzátették azt is, hogy aki mégis megjelenik Umánban, számíthat a távolságtartási szabályok szigorú betartatására. Juli Edelstein, Izrael egészségügyi minisztere korábban szintén ellenérzéseit fejezte ki a zarándoklattal kapcsolatban, mely “tragédiához és tömeges fertőzésekhez vezethet”.

“Mi tiszteletben tartjuk más népek és vallási közösségek szokásait és mindennap azon dolgozunk, hogy a lehető legbiztonságosabb környezetet biztosítsuk a számukra. Azonban az elmúlt hetekben a koronavírus jelentős terjedését láttuk Ukrajnában. Az országunkban és az egész világon jelenlévő járványügyi helyzet miatt nem engedélyezhetjük tömegrendezvények megtartását, különösen nem külföldiek részvételével” – nyilatkozta Avakov, és hozzátette, hogy az Ukrán Ortodox Egyház és a Moszkvai Patriarchátushoz tartozó Ortodox Egyház számára szintén megtiltották a közelgő ünnepeik nyilvános megtartását a koronavírus miatt.

“Reményeink szerint a haszid közösség vezetői megértést tanúsítanak”

– mondta az ukrán belügyminiszter.

Az azonban nem világos, hogy a két kormánynak milyen eszközei lesznek azokkal szemben, akik mégis az utazás mellett döntenek. Náchmán Benchájá, az Izraeli Breszlevi Haszidok Nemzeti Titkárságának vezetője éles hangon kritizálta az ukrán belügyminisztérium döntését.

Ellenérzéseit azzal indokolta, hogy míg a kormány egyre több turisztikai lehetőséget nyit meg, addig hátrányosan diszkriminálja a vallási zarándoklatot. Azt is közölte, hogy szervezetük már előrehaladott tárgyalásokat folytat az ukrán kormánnyal a járványhelyzethez alkalmazkodó umáni zarándoklat megtartásáról, melyet idén 5-10 ezer ember, tehát a szokásos létszám töredéke számára tesznek lehetővé.

Rabbi_Nahman_Tomb_(Uman,_Ukraine).JPG (3264×2448)
Náchmán rabbi sírja Umánban. Fotó: Wikipedia

A zarándokok vállalják azt is, hogy Ukrajnába érve COVID-19 tesztet végeztetnek, majd Izraelbe visszatérve két hétre karanténba vonulnak.

“Miért elfogadható Görögországba utazni, de elfogadhatatlan Umánba? Talán azért, mert itt a háredi közösségről van szó?” – tette fel a kérdést Benchájá, utalva arra, hogy az izraeli kormány éppen a napokban egyezett meg az athéni kormánnyal egyes görögországi desztinációk megnyitásáról izraeli turisták számára.

Ukrajnában egyébként rendkívül súlyos a járványhelyzet. Péntekre újabb rekordot döntött a napi új megbetegedések száma 2106 új esettel, amellyel százezer fölé emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Korábban megbetegedett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége és a fia is. Utóbbi éppen ma gyógyult meg a hivatalos jelentések szerint.

Lebeszélnék a haszidokat az umáni zarándoklatról

Az ukrán és az izraeli külügy közösen győzködi a breszlevi közösséget, hogy pandémia idején nem annyira jó ötlet a zenés-táncos tömegrendezvény.