Lebeszélnék a haszidokat az umáni zarándoklatról

Az ukrajnai Uman városába tett, évenként megrendezett zarándoklat elhalasztására kéri a hászid zsidókat az ukrán és az izraeli külügyminisztérium kedden kiadott közös közleménye, amely a koronavírus-járvány veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A két egészségügyi minisztérium járványügyi ajánlásai és figyelmeztetései alapján született közlemény az ukrán kormány weboldalán és Izrael kijevi nagykövetségének Facebook-oldalán jelent meg.

Ukrajnában március óta 94 436 igazolt fertőzésről tudnak, a vírus okozta Covid-19 betegségnek 2116 halálos áldozata van. Az országban továbbra sem lassul számottevően a fertőzés terjedése, vasárnapra több mint 1600 új beteget regisztráltak, és több régióban ismét korlátozásokat vezettek be, egyebek között kötelezővé tették az orrot és a szájat elfedő maszk viselését. Az ukrán egészségügyi minisztérium kedden 1616 új esetet jelentett.

Ukrajna legalább 5 ezer zarándokot enged az országba a zsidó újév alkalmával

Umán, az ukrajnai város, ahol az egyik legismertebb haszid rebbe, a breszlevi Náchmán sírhelye található, évek óta kiemelt zarándokcélpont a zsidó újév idején.

A közép-ukrajnai Uman zsidó temetőjében nyugszik Nachman rabbi (1772-1810), a breszlevi haszidizmus alapítója, aki tanításaiban az Istenhez való egyszerű és örömteli viszony, a tánc és az ének fontosságát hangsúlyozta.

A rabbi sírjához minden évben több tízezer hászid zarándokol el a zsidó újév, Ros Hásáná idején, amely idén szeptember végére esik. A háromnapos umani zarándoklatot a hívők vidám táncos ünnepléssel töltik.

Uman and the Jewish pilgrims | Focus on Europe

Uman is a normally a quiet city in Ukraine – except during Rosh Hashanah. Then tens of thousands of Hasidic Jews from around the world flock here to celebrat…