„Szabad Palesztinát” követelő graffiti a kenoshai zsinagógánál

A feliratot még szerdán festette egy ismeretlen tüntető a 93 éves belvárosi Beth Hillel zsinagóga bejárata elé. Dena Feingold rabbi azt mondta, hogy habár imaházuktól alig pár utcányira komoly randalirozás volt,  nagyobb kárt nem érte őket.

Egy kenoshai fekete férfit, Jacob Blake-et a rendőrök még vasárnap több alkalommal is hátba lőttek — Blake túlélte, de a lábai lebénultak a lövésektől. Az újabb brutális hatósági beavatkozás miatt kialakult tüntetéssorozat emlékeztetett a nyár eleji Floyd-esetre. Napok óta erőszakos hírekről érkeznek tudósítások a Wisconsin állambeli városból.

Ahogy a tüntetők napról-napra egyre erőszakosabb jeleit mutatták elégedetlenségüknek,

a belvárosi zsinagóga közössége is lépett: átmenetileg kiköltöztették a gondnokot, és vélhetően a legrosszabbra is felkészülve, a tóratekercseket is még idő előtt kimenekítették onnan.

A provokatív felirat ellenére a vallási vezető azt mondta a JTA zsidó hírügynökségnek, hogy „ez egy triviális ügy, és valójában nem rólunk (zsidókról) szól”.

Feingold, aki immáron 35 éve rabbiként tevékenykedik a reform elkötelezettségű, neológ közösségért, úgy vélte, hogy továbbra is egyetértenek a tüntetők alapfelvetéseivel.

„Ez az egész tüntetés a rendszerszerű rasszizmusról, társadalmunk pestiséről szól. Továbbá a rendőri eljárásokról, az implicit fehér kiváltságokról — ezek mind sokkal fontosabb ügyek.” — fogalmazott a rabbi, aki hozzátette, a provokáló és a palesztin nép számára függetlenséget kiáltó felirat miatt „nem érzi szükségét semmilyen együttérző megnyilvánulásnak”.

„Mi el tudjuk takarítani a feliratot. Ez nem olyan, ami örökké megmarad. Mint például egy ember életének kioltása vagy az, hogy valakit örök életre megbénítottak”  — közölte

Mi történt valójában Kenoshában?

Mind Blake lelövése, mind a „tüntetésen” történt lövöldözés ügyében még folyik a nyomozás, sokan mégis már levonták a nekik tetsző következtetéseket.