Mi történt valójában Kenoshában?

Mind Jacob Blake lelövése, mind a „tüntetésen” történt lövöldözés ügyében még folyik a nyomozás, sokan mégis már levonták a nekik tetsző következtetéseket – írja a National Review. 

Vasárnap a Wisconsin állambeli Kenosha városában a rendőrök hátba lőttek egy Jacob Blake nevű fekete férfit, miután az ellenállt a rendőri intézkedéseknek. A férfi túlélte a lövéseket, de a lábai lebénultak. Egyelőre folyik a nyomozás azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi történt.

Annyit lehet tudni, hogy a rendőröket a barátnője hívta rá Blake-re azt állítva, hogy a férfi ellopta a kulcsait. Arról is van információ, hogy körözés volt kiadva a férfi ellen szexuális bántalmazás miatt, a lövöldözés részletei azonban homályosak. Ennek ellenére néhány órával azután, hogy a lövöldözés videó felkerült az internetre, tüntetések törtek ki a városban, amiket rongálások, fosztogatások és gyújtogatások követték.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának (OHCHR) a szóvivője mindenesetre túlzott erőszak alkalmazásával vádolta meg a wisconsini hatóságokat a Blake-ügyben.

Rupert Colville azt mondta, a jelenleg rendelkezésre álló videofelvételek tanúsága szerint „aránytalan erőszakot” alkalmaztak Jacob Blake esetében, s nem zárható ki, hogy ennek oka a férfi „negatív megkülönböztetése volt bőrszíne miatt”. Egyúttal leszögezte, hogy a tragédia ismét rávilágít arra: mennyire fontos felszámolni a rendszerszintű rasszizmust a rendvédelmi szervek körében.

A Blake-nek igazságot követelő lázongók több autót, és üzletet is felgyújtottak, és egy üzletét védő 71 éves férfit úgy megvertek, hogy berepedt az álla.

Egy kenoshai férfinek a családi alapítású bútorüzletét gyújtották fel a lázongók. „Nagyon fáj nekünk, hiszen nem követtünk el senki ellen semmit. Miért érdemeltük ezt meg?” – tette fel a kérdést a férfi.

ELIJAH on Twitter: „”It’s emotionally hurtful, but we didn’t do anything to anybody. Why did we deserve it?”Near tears, a store owner explains how his family business of 40 years was destroyed by #BLM & Antifa arsonists last nightThe city is hurting this morning #KenoshaRiot pic.twitter.com/PHrzqMmCHx / Twitter”

„It’s emotionally hurtful, but we didn’t do anything to anybody. Why did we deserve it?”Near tears, a store owner explains how his family business of 40 years was destroyed by #BLM & Antifa arsonists last nightThe city is hurting this morning #KenoshaRiot pic.twitter.com/PHrzqMmCHx

Kedden pedig lövöldözés történt az egyik tüntetésen, amelynek során két ember meghalt. Egy Kyle Rittenhouse nevű 17 éves fiú a gyanúsított, akit az amerikai média először fehér felsőbbrendűséget hirdetőként ábrázolt. A Blaze c. lap cikke szerint azonban ez légből kapott állítás volt, amit az újságok nem támasztottak alá kellő bizonyítékokkal.

A Blaze szemlézte a The New York Times cikkét is, amely részletesen felvázolta a gyanúsított mozgását a lövöldözés előtt. Azt állapították meg, hogy Rittenhouse ideje nagy részét egy autósüzletben töltötte, majd belekeveredett a tüntetők forgatagába. Ismeretlen okokból a fiú egy puskával volt felszerelve, és szintén ismeretlen okból egy csoport üldözni kezdte őt.

A Times leírja, hogy ezután lövés hallatszott a közelben, többen megpróbálták utolérni Rittenhouset, aki elesett, többen odarohantak, hogy elvegyék a fegyverét, majd – egyesek szerint önvédelemből, mások szerint viszont szükségtelenül – leadott négy lövést, és megölt két embert. A fiú ezt követően a helyszínre érkező rendőrökhöz futott és feladta magát.

Videó az esetről: 

ELIJAH on Twitter: „BREAKING: as the shooter fled the scene to surrender to the policeBLM rioters attacked him, he then fired back over what appears to be a scuffle to get control of his weapon Details are still unclear. I was up front on the initial shooting only pic.twitter.com/tB7O2JKUUn / Twitter”

BREAKING: as the shooter fled the scene to surrender to the policeBLM rioters attacked him, he then fired back over what appears to be a scuffle to get control of his weapon Details are still unclear. I was up front on the initial shooting only pic.twitter.com/tB7O2JKUUn

A fiú ellen előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság vádját fogalmazták meg a kerületi ügyészek, ami többek szerint a videók birtokában meglepő döntés, hiszen a felvételek legalábbis megkérdőjelezik, hogy Rittenhouse lett volna a támadó fél.

Bár mindkét lövöldözés részletei homályosak, ennek ellenére szerdán az NBA bejelentette, hogy elhalasztják a meccseiket a kenoshai eseményekre hivatkozva. Barack Obama egyetértését fejezte ki azzal, hogy a játékosok így állnak ki az „értékeik mellett.” Hírességek tömege fejezte ki szolidaritását Blake-el.

A férfit egyébként megoperálták, állapota az orvosi jelentések szerint stabil. Családtagjai szerint deréktól lefelé megbénult, de az orvosok szerint állapota javulhat.

A National Review szerkesztőségi cikke szerint fontos lenne, hogy ilyen esetekben az emberek várják meg, míg minden fontos részlet a napvilágra kerül, mielőtt kivonulnának az utcára. Az igazságszolgáltatás nem azt jelenti, hogy az embernek tetsző ítélet születik, hanem az igazság maga a folyamat, amely során fény derül a részletekre, amely segítségével, a törvényeknek megfelelő ítélet születhet – írja az amerikai konzervatív lap.

A CNN hírtelevízió botrányos felirattal jellemezte a kenoshai eseményeket

A tüntetések azután törtek ki, hogy Jacob Blake-et rendőri intézkedést követően lelőtték, miután úgy tűnt, hogy az fegyveréért nyúl.