Németországban mégis megtartható a „vírusszkeptikus” tüntetés

A berlini közigazgatási bíróság hatályon kívül helyezte a város belügyi szenátorának korábbi tiltó határozatát, és engedélyezte a járványügyi szigor ellen fellépők demonstrációját.

A Merkel-kormány és az egyes tartományok szigorú elővigyázatossági intézkedésein felháborodók – várhatóan 20 ezer ember – szombaton tarthatják meg nagygyűlésüket. A bíróság döntése értelmében azonban tartaniuk kell a minimális távolságot egymástól – írja a Spiegel Online, amely egyébként „koronatagadóknak” nevezi a tüntetőket.

Az első fokú döntés indoklásában a bíróság kimondta: a minimális távolság betartásával demonstrációk jogszerűen megtarthatók. Berlin tartomány, amely a fertőzésvédelmi intézkedések várható figyelmen kívül hagyása miatt tiltotta be a rendezvényt, még megfellebbezheti ezt a döntést.

Andreas Geisel berlini belügyi szenátor a lapnak adott nyilatkozatában előtte nehéz döntésnek nevezte a két alapjog, a gyülekezési szabadság és az élethez, a testi sérthetetlenséghez való jog közti választást. A szociáldemokrata politikus szerint egyértelműen várható volt, hogy a nagygyűlésen nem tartották volna be a járvány miatti szigorú biztonsági intézkedéseket, mint történt korábban, az augusztus 1-i tüntetésen.

Merkel: ősztől ismét erősebben hathat a vírus az életünkre

A kancellár hangsúlyozta: a pandémia ellenére meg akarják őrizni a munkahelyeket, és a lehetőségekhez mérten lendületben tartani a gazdaságot.