Merkel: ősztől ismét erősebben hathat a vírus az életünkre

A koronavírus-járvány újra erőteljesebben kihathat az emberek mindennapi életére az őszi és a téli hónapokban – figyelmeztetett Angela Merkel német kancellár éves nyári sajtótájékoztatóján pénteken.

A német vezető hangsúlyozta: a világnak valószínűleg meg kell tanulnia tartósan együtt élni a koronavírussal, ezért nagyobb óvatosságra van szükség.

Aláhúzta: a berlini kormánynak az a célja, hogy a pandémia ellenére megőrizze a munkahelyeket, és a lehetőségekhez mérten lendületben tartsa a gazdaságot. Emellett nélkülözhetetlen, hogy biztosítsák az oktatást a gyermekek számára, akik nem válhatnak a világjárvány veszteseivé.

„Az iskola senkit sem hagyhat hátra” – nyomatékosította Merkel.

Közben a GfK nürnbergi gazdaságkutató intézet pénteken ismertetett felmérésének tanúsága szerint romlott a fogyasztók hangulata augusztusban, ami kétségeket kelt az iránt, hogy a háztartások fogyasztása elég erőteljes a koronavírus-járványból talpra álló gazdaság felpörgetéséhez.

Három egymást követő hónap emelkedése után jelentősen csökkent a Gfk fogyasztói hangulatindexe, miután a fogyasztók gazdasági várakozásai és vásárlási hajlandósága kis mértékben javult ugyan, de jövedelmi várakozásai meredeken estek vissza.

Bizonytalanságot szül és így rontja a hangulatot, hogy újra emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma, és a fogyasztók a járvánnyal kapcsolatos intézkedések további szigorításától tartanak.

Az általános forgalmi adó csökkentése erősítheti a vásárlási hajlandóságot, de egyelőre nem tudott erősebb lökést adni a fogyasztásnak – mutatott rá Rolf Bürkl, a GfK kutatója. Hozzátette, a járványügyi helyzet alakulásától függ majd, hogy tartósnak vagy átmenetinek bizonyul-e a fogyasztók hangulatának romlása.