Gabi Ashkenazi európai külügyminiszterekkel tárgyal első külföldi útján

A Neokohn főszerkesztője

 

Gabi Askenázi, az izraeli diplomácia vezetője első külföldi útján európai külügyminiszterekkel folytat megbeszéléseket. Askenázi felhívta a német diplomácia vezetőjét, Heiko Maas-t, hogy segítsen abban, hogy az októberben véget érő ENSZ fegyverembargó határideje későbbre halasztódjon – számol be a The Jerusalem Post.

Askenázi első külföldi útja Berlinbe vezet, ahol az Európai Unió külügyminisztereivel találkozik, csütörtökön Heiko Maas meghívására részt vesz az EU partnereivel történő megbeszélésen.

Askenázi szerdán találkozott Frank-Walter Steinmeier német elnökkel és megköszönte Németország azon lépését, hogy a Hezbollah-t terrorszervezetként ismeri el. Askenázi szintén beszélt a nemrég tető alá hozott izraeli-emírségek békepaktumról is illetve kérte Németországot, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, hogy az ENSZ fegyverembargója, melynek vége októberben lesz, későbbre halasztódjék.

Az izraeli diplomácia vezetője beszédet mondott a berlini Grunewald állomás 17-es peronján, ahol megemlékezést tartottak az onnan elhurcolt mintegy 55 ezer német zsidó emlékére, az ünnepségen részt vett Izrael Állam németországi nagykövete, Jereme Issacharoff, a külügyminisztérium igazgató-helyettese Alon Ushpiz és a németországi zsidó közösségek vezetői.

„Itt állok, Izrael külügyminisztereként és az izraeli hadsereg egykori vezérkari főnökeként” – mondta Askenázi, „zsidókat soha többé nem fognak azért a halálba küldeni, mert zsidók. Soha többé.” Az izraeli külügyminiszter arra is figyelmeztetett, hogy ma is vannak olyanok, akik a zsidó nép kiirtására törekszenek, mint például Irán.

„Soha többé nem leszünk védtelenek, mások jóindulatában bízva. Megvédjük fiainkat és lányainkat, egyik kezünkben olajágat, másikban kardot tartva” – mondta Askenázi, aki csütörtökön német kollégájával a Wannsee villába látogat, ahol a nácik a „végső megoldást” kitervelték, mely hatmillió zsidó elpusztítását eredményezte. Ezt követően a két diplomata külön megbeszélést is folytat majd, mielőtt csatlakoznak az EU többi külügyminiszteréhez.

Izrael-ellenesnek tartják, mégis tolerancia díjat kapott

A zsidóellenességgel vádolt berlini Zsidó Múzeum tolerancia díjjal jutalmazta Heiko Maas német külügyminisztert.