Ukrajna korlátozza a haszid zarándokok beutazását

Zelenszkij elnök hivatala megerősítette, hogy Netanjahu kérésére csak korlátozott számú vallásos zsidó látogatót engednek be, hogy csökkentsék a koronavírus-fertőzés kockázatát. Azt egyelőre nem közölték, hogy mennyi zarándokot engednek be – írja az Israel Hayom.

Ukrajna bejelentette, hogy korlátozást vezet be az Izraelből érkező haszid zsidók beutazásában, akik az umani Nachman rabbi sírját látogatnák meg, mint minden évben. A lépés azután történ, hogy Izrael aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az esemény növelheti a koronavírus-fertőzés kockázatát.

„Az izraeli miniszterelnök kérésére úgy döntöttünk, hogy jelentősen korlátozzuk a haszid zarándoklatot Umanba, Ros Hásáná alkalmából”

– közölte az ukrán elnök hivatala.

Azt nem közölték, hogy hány haszid zsidónak engedélyezik a belépést Ukrajnába ebből az alkalomból.

Lebeszélnék a haszidokat az umáni zarándoklatról

Az ukrán és az izraeli külügy közösen győzködi a breszlevi közösséget, hogy pandémia idején nem annyira jó ötlet a zenés-táncos tömegrendezvény.

Ronni Gamzu professzor, aki a koronavírus elleni fellépést koordinálja Izraelben, azt kérte Zelenszkijtől, hogy tiltsa be az éves zarándoklatot, mert attól tart, hogy az ukrajnai Uman városa a melegágya lehet a vírus terjedésének.

Zelenszkij hivatala eddig nem reagált arra, hogy tervezi-e a zarándoklat teljes betiltását.

FRISSÍTÉS: Szerdán bejelentették, hogy a koronavírus-járvány fokozódása miatt Ukrajna egy hónapra, azaz augusztus 29-től szeptember 28-ig ismét lezárja határait minden külföldi előtt.

Izrael azon országok közé tartozik Ukrajnában, amelynek turistái számára 14 napos karantént írnak elő érkezés után.

Izraelben 100 ezer főre 230,6 új fertőzés jut naponta, míg Ukrajnában múlt héten 54,9 volt ez a szám.

Az ukrán és az izraeli kormány korábban közös állásfoglalásban kérte arra a breszlevi haszid közösséget, hogy töröljék az utazásukat, de a közösség jelentős számú tagja ennek ellenére tervezi a zarándoklatot.

A tavalyi zarándoklatra Meir Kay népszerű amerikai vlogger is ellátogatott és készített róla egy roadmovie-t.

Rosh Hashanah In UMAN!!!

Rosh Hashanah in Uman, Ukraine is an event that takes place annually over the Jewish New Year. It’s INSANE! It attracts over 60,000 people from around the wo…