Lövöldözés tört ki a tüntetők között Wisconsinban

Lövöldözés tört ki a wisconsini Kenoshában tüntető tömegben szerdán, három embert meglőttek, egy közülük meghalt – jelentették helyi médiaforrások a város hatóságaira hivatkozva.

A történteket rögzítő felvételek a közösségi médiára is felkerültek, ezeken az látható, amint a lövöldözés után az emberek rárontanak egy puskával hadonászó férfira, míg a háttérben további fegyverropogás hallható.

A zavargások vasárnap este kezdődtek, miután a városban két rendőr egyelőre tisztázatlan körülmények között többször hátba lőtte a 29 éves afroamerikai Jacob Blake-et. A férfit még vasárnap megoperálták, a kórház jelentése szerint állapota stabil, azonban nem tudni, hogy képes lesz-e járni.

Brendan Gutenschwager on Twitter: „Warning: Graphic VideoShots fired in Kenosha on this Tuesday night #KenoshaRiots #Kenosha pic.twitter.com/q5vZ4zLmZz / Twitter”

Warning: Graphic VideoShots fired in Kenosha on this Tuesday night #KenoshaRiots #Kenosha pic.twitter.com/q5vZ4zLmZz

Kenoshában vasárnaptól éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el és Tony Evers, Wisconsin állam demokrata párti kormányzója a városba vezényelte a Nemzeti Gárdát is.

A Black Lives Matter (A fekete életek is számítanak) mozgalom helyi vezetője, Clyde McLemore kedden újságíróknak azt mondta: a demonstrációt addig folytatják, amíg a rendőröket bíróság elé nem állítják.

Blake édesanyja arra kérte a tüntetőket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.

Kedden ismét tüntettek a portlandi polgármesteri hivatal épülete előtt, a helyi rendőrség Twitteren zavargásnak minősítette a demonstrációkat, és nem zárta ki a könnygáz bevetését sem.

Az Oregonian című újság szerint mintegy 200 ember gyűlt össze a téren, néhányan közülük ablakokat zúztak be. A hatóságok több tüntetőt letartóztattak.

Ian Miles Cheong on Twitter: „The Department of Corrections building in Kenosha is completely ablaze. https://t.co/ugC6hBtSMz / Twitter”

The Department of Corrections building in Kenosha is completely ablaze. https://t.co/ugC6hBtSMz

Donald Trump amerikai elnök júliusban szövetségi rendfenntartó erőket vezényelt Portlandbe, hogy véget vessenek a gyakran erőszakba torkolló demonstrációknak.

Pénteken Trump őrültségnek nevezte a megmozdulásokat, és azzal vádolta a demokrata párti vezetőket, hogy az általuk vezetett városokban hagyták elharapózni a káoszt.

A rendőri erőszak és a rasszizmus elleni tüntetések azt követően indultak el az Egyesült Államokban, hogy májusban Minneapolisban rendőri erőszak áldozata lett egy George Floyd nevű afroamerikai férfi. Floydot négy rendőr igazoltatás közben a földre teperte és egyikük percekig térdelt a nyakán, annak ellenére, hogy a férfi többször jelezte: nem kap levegőt. Floydot kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni.

„Ez egyfajta kártérítés” — a Black Lives Matter támogatja a chicagói randalírozókat

A fosztogatások okozta kárt mintegy 60 millió dollárra becsülik. A BLM szóvivője szerint nincs gond, „az üzleteknek úgyis van biztosításuk.”