„Ez egyfajta kártérítés” — a Black Lives Matter támogatja a chicagói randalírozókat

A Chicago városában lezajlott tüntetés és fosztogatás-sorozatot követően a rendőrség több mint 100 tüntetőt vett őrizetbe. A Black Lives Matter szervezet szóvivője kijelentette, „mindegy mit vettek el, az üzleteknek úgyis van biztosításuk” – írja a Fox News.

A fosztogatások okozta kárt mintegy 60 millió dollárra becsülik, a tüntetések során 13 rendőr szenvedett könnyebb sérüléseket. A demonstrációt az afroamerikaiak egyenlő jogaiért küzdő, az elmúlt hónapokban széles körű mozgalommá duzzadt szervezet, a Black Lives Matter  kezdeményezte először. Az egyik szervező a fosztogatásokkal kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy azok „egyfajta kártérítésnek is felfoghatók.”

„Nem érdekel, ha valaki fosztogat egy Gucci, Nike vagy Macy’s üzletben, mert az azt jelenti, hogy enni akar és ruhára van szüksége” – mondta Ariel Atkins BLM-tüntető az NBC televízió chicagói riporterének.

„Ez egyfajta kártérítés. Bármit elvihetnek, az üzletek úgyis biztosítva vannak” – mondta Atkins.

A tüntetést közösségi médiaoldalakon hirdették meg, és vasárnap kora délután, Chicago város üzleti negyedében kezdődtek.

A rendőröket egy fegyvert viselő férfihez is kihívták, aki az intézkedés során lövöldözni kezdett a rendőrökre, ezt követően a rendőrök lábon lőtték. A 20 éves férfit kórházba szállították és gyilkossági kísérletért emelnek vádat majd ellene.

Egy vasárnap este a Facebookra kikerült poszton az látszik, hogy a rendőrök lelőnek egy 15 éves fiút, azonban erről a videóról később kiderült, hogy hamisítvány.

Looting And Rioting Break Out On Chicago’s Magnificent Mile | TODAY

Overnight there was rioting and looting in Chicago’s famed Magnificent Mile shopping district. The violence began after misinformation spread about a shootin…

Az órákon át tartó lövöldözés hírére hétfőn több száz ember vonult Chicago belvárosába, üzletek kirakatait betörve és fosztogatva. David Brown, a chicagói rendőrség körzeti felügyelője szerint ez „egy kifejezetten bűnözési szándékkal szervezett tüntetés volt a város rendőrei és lakosai ellen.”

Hétfő délután sajtótájékoztatót tartott Lori Lightfoot polgármester. A demokrata párti politikus hangsúlyozta, hogy a mostani fosztogatásnak és erőszaknak nincs köze a korábbi, a rendőri erőszak ellen meghirdetett megmozdulásokhoz.

Hozzáfűzte, hogy a mostani fosztogatások elkövetői „nem szegény emberek, akik élelmiszert lopnak maguknak és a családjuknak”. Lightfoot védelmébe vette a rendőröket, mondván, joguk van ahhoz, hogy „félelem nélkül dolgozzanak”, és ne kelljen attól tartaniuk, hogy „megdobálják, vagy lelövik” őket.

A BLM mindeközben a rendőrséget kritizálta, amiért az intézkedő rendőrök nem viseltek kamerát, ezért nem lehet pontosan tudni, mi történt.

A Black Lives Matter közleményében úgy fogalmazott: „a polgármester nyilvánvalóan semmit nem tanult május óta, ezért meg kell értenie mindenkinek, hogy az emberek addig fognak tüntetni, amíg a chicagói rendőrség fel nem oszlik.”

„A rendőrség sok mindent mond” – tette hozzá Atkins. „Annak ellenére, hogy az Igazságügyi Minisztérium egyik rendelete egyértelműen kijelenti, hogy tilos üldözőbe venni az embereket, most mégis ezt történt, és így sérült meg ez a fiatalember.”

Az Egyesült Államok több nagyvárosában az elmúlt hónapokban elharapódzott a bűnözés. A The Wall Street Journal a napokban terjedelmes elemzést közölt e városok közbiztonsági helyzetéről, és megállapította, hogy

az idén meredeken emelkedett a gyilkosságok száma: az 50 legnagyobb városban 24 százalékkal nőtt a gyilkosságok aránya, és jelentősen nőtt a fegyveres bűncselekmények száma is.

A rendőri jelentések szerint a gyilkosságok az alacsony jövedelmű, többnyire fekete és spanyolajkú lakosságot sújtják a leginkább. Az erőszakos bűncselekmények a külvárosokra és elővárosokra jellemzőek, és nem a városközpontokra, ahol a rendőri erőszak elleni tüntetéseket szervezik.

Az új, progresszív „woke” vallás az Izrael-ellenességgel kezdődött

Az Izrael-ellenes szlogenek ott vannak minden divatos progresszív mozgalom zászlaján – írja Matti Friedman a Tablet magazinban.