Köves Slomó szerint helytelen politikai bunkósbotként forgatni az antiszemitizmust

Az EMIH vezető rabbija Michael Roth német uniós külügyi államtitkárnak egy interjúban tett kijelentésére reagált, amelyben antiszemitizmussal vádolta Magyarországot — olvasható a Hírtv híradásában.

Lehet az antiszemitizmust politikai bunkósbotként használni, de ez azok számára jelentős, akik célpontok. Ebből a szempontból Magyarország különösen biztonságos helynek tekinthető – jelentette ki Köves Slomó rabbi a magyar közszolgálati Kossuth Rádió kedd reggeli adásában.

„Különösen furcsa, hogy egy német politikus bírálja Magyarországot, hiszen Németországban 2019-ban 1824 antiszemita cselekmény volt, míg hazánkban összesen harmincöt”

– fogalmazott az EMIH vezetője és emlékeztetett rá, hogy míg Magyarországon stagnálnak ezek az adatok, addig Németországban évről évre növekszik a számuk.

„Fontos lenne, ha a politikusok is komolyabban vennék ezt a kérdést és nem kiüresedett politikai bunkósbotként használnák”

– fogalmazott a főrabbi.

Az EMIH vezetője ezzel Michael Roth német szociáldemokrata külügyi államtitkár kijelentésére reagált, aki antiszemitizmussal vádolta meg Magyarországot.

„A Magyarország ellen indított 7-es cikkely szerinti eljárás egyik szempontja a hatalmas antiszemitizmus volt az országban”

– fogalmazott Roth egy német hírportálnak adott interjúban.

A német politikus szombati nyilatkozata miatt hétfőre bekérették Németország budapesti nagykövetét a Külgazdasági és Külügyminisztériumba.

Antiszemitizmus-ügy: Szijjártó bekérette a német nagykövetet

Michael Roth német szociáldemokrata államtitkár nyilatkozata miatt, amelyben antiszemitizmussal vádolta meg Magyarországot.