Netanjahu beadta a derekát, egyelőre nem lesz új választás Izraelben

Sok egyéb nézetkülönbség mellett a költségvetéssel kapcsolatos ellentétek miatt a Netanjahu-Ganz vezette kormány újabb választás szélére sodródott, miután ma este lejárt volna a költségvetés elfogadásának határideje. A kormányfő azonban az utolsó pillanatban belement a tárgyalások határidejének kitolásába.

A Knesszet pénzügyi bizottsága hétfőn elfogadta és a plenáris ülésnek továbbította azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a költségvetés jóváhagyására vonatkozó határidő 120 napos elhalasztását. Ha azt később a plenáris szavazáson is elfogadják, akkor ennyivel meghosszabbodik a hétfő este lejáró költségvetési határidő, és nem lesznek újabb választások.

A 2021-es költségvetés jóváhagyásáig tartó átmeneti időszakban további 11 milliárd sékelt adnak utólagosan a 2020-as költségvetéshez.

„Ez a javaslat lehetővé teszi a pénzeszközök azonnali eljuttatását Izrael Állam polgáraihoz és a gazdaságnak, és elkerüli a választások szükségességét. (…) Most az egységnek van itt az ideje, nem pedig választásoknak”

— fogalmazott Benjamin Netanjahu vasárnap esti nyilatkozatában, amelyben bejelentette, hajlandó elfogadni a büdzséről szóló tárgyalások meghosszabbítását.

Mint arra Ynetnews emlékeztet, a bejelentés jelentőségét elsősorban az adja, hogy a hosszú ideje egymással vitában álló feleknek augusztus 25-ig mindenképpen meg kellett volna állapodniuk az ország büdzséjéről, ellentétes esetben — a törvény betűje szerint — automatikusan választásokat kellett volna kiírni — immáron a negyediket két éven belül.

Mint arról a Neokohn is több ízben írt, a Kék-fehérek vezetője, Beni Ganz és a Likud elnöke, Netanjahu idén tavasszal kötött koalíciós megállapodását a kezdetektől meglehetősen konfliktusos viszony jellemzi. Ennek egyik eklatáns példája a felek nézetkülönbsége az ország költségvetéséről.

Összeomlás szélén az izraeli kormánykoalíció?

Az első számú konfliktust jelenleg a költségvetés kérdése jelenti, de „áthidalhatatlannak” mondott ideológiai különbségek is felbukkantak.

A májusi koalíciókötéskor a két oldal abban egyezett meg, hogy kétéves büdzsét terveznek. Idővel Netanjahu módosította vállalását, és most már csak 12 hónapos periódusban gondolkodik, Ganz azonban továbbra is ragaszkodik a kétéves tervhez.

Most úgy látszik, a tárgyalódelegációknak sikerült Netanjahut jobb belátásra bírni. A politikus ugyanis elfogadta azt a javaslatot, hogy a felek újabb 120 napot kapnak a pénzügyi tervezéshez.

Mindez Izrael súlyos gazdasági és egészségügyi kihívásainak közepette történik. Az országban továbbra is 20 százalékos a munkanélküliség, és a 100 ezer koronavírusos fertőzött közül eddig már több mint 800 ember vesztette életét. A járvány az utóbbi hetekben ismét aggasztó mértékben terjed az országban  — emlékeztet a lap.

Az ország vezetői a költségvetési viták mellett más fontos kérdésekben is annyira különböző álláspontra helyezkednek, hogy azzal semmiképp sem erősítik Izrael politikai stabilitását.

A legvitatottabb kérdések közé tartozik a koalícióban a Jordán-folyó nyugati partja egy részének tervezett bekebelezése, illetve a bírói kinevezések.

A bizonytalanságot mélyíti, hogy a miniszterelnök rezidenciája előtt hetek óta ezrek tüntetnek, akik szerint Netanjahunak  ideje lemondania a kormányfői posztról korrupciós ügyei miatt.

Netanjahu a televízióban élőben közvetített beszédében kitért arra is, hogy a zsidó állam egy újabb arab országgal, az Egyesült Arab Emírségekkel rendezte diplomáciai kapcsolatait. Szerinte már csak emiatt sem lett volna észszerű újabb választásokat tartani.

Az izraeli 13-as csatornán közzétett felmérés szerint az izraeliek fele úgy véli, hogy Netanjahu politikai lépései mögött a korrupciógyanús ügyei állnak, és csupán 18 százalék vélte úgy, hogy az ország érdekeit tartja szem előtt — írja az Új Kelet internetes oldala.

A megkérdezettek 59 százaléka vélte úgy, hogy ha új választásokra kerül sor, azért Netanjahu a felelős, míg 20 százalék szerint koalíciós partnere, Beni Ganz.

Gabi Askenázi külügyminiszter úgy véli: Netanjahu „személyes és jogi okokból” erőltetné a választásokat. Szerinte a miniszterelnök azt reméli, hogy egy új, más összetételű Knesszetben a törvényhozók többsége hajlandó lesz támogatni olyan jogszabályokat, amelyek meghiúsíthatják az ellene folytatott bírósági eljárást.

A felmérések szerint egyébként Netanjahu nagyarányú győzelmet aratna, ha mégis kiírnák a választásokat.

Ganz sérelmezte, hogy Netanjahu nem egyeztetett vele

A védelmi miniszter kemény hangnemű levelet küldött mind Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, mind a Nemzetbiztonsági Tanács igazgatójának.