Összeomlás szélén az izraeli kormánykoalíció?

Válófélben lévő párkapcsolathoz hasonlította az izraeli kormánykoalíciót annak elnöke egy rádiónyilatkozatban. Áthidalhatatlan ideológiai különbségek miatt borulhat az izraeli egységkormány.

Miki Zohár, a Likud prominense és a koalíció elnöke a Kan rádiónak nyilatkozott a napokban. A két politikai rivális, Benjamin Netanjahu és Beni Ganz alkotta kormány súlyos válsággal küzd, úgyhogy amennyiben nem tudnak megegyezni az új költségvetésről, megint választást kell kiírni Izraelben — foglalta össze a rádióinterjút a Jerusalem Online hírportál.

„Szinte mindegy, hogy mit csinálunk, olyan az ember érzése, mintha közöttünk (Likud) és közöttük (Kék-fehér párt) valami a végét járná”

— fogalmazott Miki Zohar, aki szerint az ország kormánya működésképtelenség látszatát kelti, és közel van ahhoz, hogy szétessen, hiszen „számos ügyben ellentét feszül egymásnak”.

A politikus úgy vélte, „tátongó szakadék” van a két koalíciós partner között. Ezek továbbra is többnyire ideológiai természetűek, de hatásukra a felek „nem tudnak koalícióként együttműködni”.

„Olyan, mintha egy házaspár el akarna válni, és minden pillanatban aláírhatnák a váló nyilatkozatot” — érzékeltette a feszültséget Zohár.

Lapértesülések szerint az első számú konfliktust jelenleg a költségvetés kérdése jelenti. A májusi koalíciókötéskor a két oldal abban egyezett meg, hogy kétéves büdzsét terveznek.

Ganz és Netanjahu a májusi megállapodás aláírását követően

Idővel Netanjahu módosította vállalását, és most csak egy 12 hónapos periódusban gondolkodik. Ganz azonban továbbra is ragaszkodik a kétéves tervhez.

A feleknek augusztus 25-ig kell megegyezniük. Ellenkező esetben novemberben automatikusan újabb választásra kerülne sor Izraelben (immáron a sokadikra).

A politikus szerint „kritikus útelágazásnál tartanak”, ahol a feleknek el kell dönteni mielőbb, mit is akarnak: folytatni együtt, esetleg egy újabb alternatívaként más koalíciót szervezni, avagy ismét az urnák elé vezényelni a szavazópolgárokat?

Habár az interjúban Zohár teljesen nem zárta ki annak az esélyét, hogy a mostani koalícióban javulhatnak még az együttműködés feltételei, ezzel együtt úgy vélte, „mivel jelenleg nincs stabilitása a koalíciónak, ha így marad, a hanyatlás csak folytatódni fog”.

Az egységkormány-megállapodás létrejöttében jelentős szerepet vállaló Arije Deri belügyminiszter, az ultraortodox Sasz párt elnöke figyelmeztette a kormányzó Likudot és partnerét, a Kék-Fehért, hogy hagyják abba a koalíció felbontásával kapcsolatos fenyegetéseket, mondván,

az izraeliek soha nem bocsátják meg nekik, ha ismét választásokra kerül sor

– írja az üggyel kapcsolatban az Új Kelet online.

Deri azt mondta, továbbra is próbál kompromisszumot elérni a felek között. „Mindenkivel beszélek, és különféle kompromisszumokat próbálok keresni. Túl kell jussunk ezen. Ez egy széles kormány, aminek a létrehozásáért nagyon keményen dolgoztunk, folytatódnia kell”.

„Megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy kompromisszumot találjunk a költségvetés ügyére” – mondta. „Mindenkinek kompromisszumot kell kötnie, emiatt nem buktathatjuk meg a kormányt” – idézi szavait az izraeli magyar lap.

A törvény előírja, hogy minden költségvetés elfogadása nélkül létrehozott kormánynak 100 napon belül jóvá kell hagynia a költségvetést, különben új választásokat kell tartani. A jelenlegi kormány május 17-én tette le az esküt, és a 100 napos határidő augusztus 25-én jár le.

Az egyéves verzió lehetőséget adna Netanjahu számára, hogy júniusban új választásokra kerüljön sor, feltéve, hogy miniszterelnöki ideje alatt nem megy át a 2021-es költségvetés. Ebben a helyzetben Netanjahu miniszterelnök maradhatna egy átmeneti kormány élén, amíg az új választásokat megtartják – írja az Új Kelet online.

Harc az éttermekért: politikai válság nehezíti a vírus kezelését Izraelben

A konfliktusok elől kihátráló Beni Ganz az utolsó, aki képes lenne profitálni a kialakult helyzetből. Izraeli tudósítónk, Nagy Gabriella elemzése.