Ma kezdődik a republikánusok elnökjelölt-állító konvenciója

Az újraválasztásáért küzdő Donald Trump amerikai elnök „felemelő és pozitív” republikánus elnökjelölt-állító konvenciót ígért. A rendezvényt, amely nagyrészt az interneten zajlik, a nagy televíziós társaságok élőben közvetítik. 

A Fox televízióban Steve Hiltonnak adott interjújában az elnök megjegyezte: természetesen nem hagyják válasz nélkül az őt és a republikánus politikusokat érő, szerinte hazug vádakat sem.

„Ha nem reagáltam volna mindig erőteljesen, akkor most nem ülnék itt”

— fogalmazott Donald Trump arra a felvetésre válaszolva, hogy amennyiben újraválasztják, felhagy-e eddigi stílusával.

A Republikánus Párt elnökjelölt-állító konvenciója hétfőn kezdődik, és — a demokratákéhoz hasonlóan — négy napig tart majd. Szintén nagyrészt virtuális lesz, azaz interneten zajlik, bár egyes beszédek élőben hangzanak majd el. A nagy televíziós társaságok élőben közvetítik a rendezvényt.

A konvenciónak az észak-karolinai Charlotte városa ad otthont, ám a beszédeiket a politikusok és a vendégek zöme szintén interneten bejelentkezve mondja el, élőben vagy előzetesen rögzített felvételről. Donald Trump ugyan nem utazik Charlotte-ba, de a tervek szerint a konvenció idején rövid látogatást tesz a szintén Észak-Karolinában fekvő Asheville-ben.

Donald Trump amerikai elnök egy kampányrendezvényen. Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

A négy nap mindegyikének meglesz a maga mottója és témaköre. Hétfőn az Ígéret földje, kedden a Lehetőségek országa, szerdán a Hősök országa, a zárónapon, csütörtökön pedig a Nagyszerűség országa téma köré szerveződnek a beszédek.

Az előzetes tervek szerint Donald Trump minden nap rövid beszédet mond, vagy hozzászól az elhangzottakhoz.

Beszédet mondanak majd az elnök gyermekei, és még az általában visszahúzódó és a reflektorfényt kerülő first lady is. Melania Trump a konvenció második napján beszél, a Fehér Ház teljesen felújított Rózsakertjéből. De megszólalnak kormányzati és nem-kormányzati republikánus politikusok is.

Mike Pence alelnök beszédét a Baltimore melletti Fort McHenry katonai támaszpontról közvetítik élőben,

Mike Pompeo külügyminiszter pedig kedden Jeruzsálemból jelentkezik be, mivel vasárnap közel-keleti körútra indult.

Kifejti majd álláspontját Larry Kudlow, az Országos Gazdasági Bizottság elnöke, Kristi Noem dél-dakotai kormányzó, Rudy Giuliani, New York egykori híres polgármestere, aki jelenleg Trump személyes ügyvédje, vagy Kellyanne Conway, a Fehér Ház belpolitikai tanácsadója és Richard Grenell, az amerikai hírszerző szervezeteket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) volt vezetője, valamint republikánus képviselők és szenátorok.

Rövid videóbejátszásokban hangot kapnak vendégek is, öztük az a missouri házaspár — Patricia és Mark McCloskey –, aki pár héttel ezelőtt fegyverrel védte meg az otthonát a Fekete Életek Számítanak (BLM) nevű mozgalom nevében fellépő és őket fenyegető tüntetőkkel szemben.

Megszólal majd Ann Dorn, akinek nyugalmazott rendőr férjét a missouri St. Louis-ban erőszakos tüntetők megölték, és Nicholas Sandmann, egy kentuckyi katolikus iskola diákja, aki pert nyert a The Washington Post ellen, mert a lap hamisan állította, hogy egy washingtoni rendezvényen agresszívan viselkedett egy őslakos (indián) amerikaival. A hamis állítások nyomán a diákot életveszélyesen megfenyegették, az iskolát pedig rövid időre le is kellett zárni.
Az elnökjelöltséget elfogadó beszédet Donald Trump csütörtökön a Fehér Házban mondja el.

Közben a Fehér Ház belpolitikai tanácsadója bejelentette, hogy augusztus végén távozik a Fehér Házból. Kellyanne Conway családi okokra hivatkozott, jelezve, hogy a családjának — férjének és négy gyermeküknek — szeretné szentelni az idejét.

„Az elmúlt négy év semmivel se összehasonlítható áldást jelentett számomra, mint a történelem részesének a 2016-os választási éjszakán és az elnök tanácsadójaként”

— hangsúlyozta Conway.

Közölte azt is, hogy jogász férje, George Conway szintén változtat eddigi munkáján. Nem részletezte azonban, hogy a férje mivel fog foglalkozni, csupán annyit jelzett, hogy nem lesz jelen sem a Twitteren, sem a Lincoln Project nevű, Trump-ellenes csoportban, amely tagjaként többször is publikált az amerikai elnököt élesen bíráló cikket.

„Rengeteg mindenben nem értünk egyet, de nagyon egységesek vagyunk abban, ami a leginkább számít: a gyermekeinket illetően. Négy gyermekünk tinédzser és mindannyian olyan új tanévet kezdenek az általános és a középiskolában is, amikor legalább néhány hónapon keresztül távoktatásban részesülnek. Mint milliónyi szülő az országban tisztában vagyok vele, az ‘otthonról tanuló’ gyerekeknek különleges figyelemre és felügyeletre van szükségük ezekben a szokatlan időkben” — írta közleményében Kellyanne Conway.

A tanácsadó — aki közvéleménykutató és politikai stratéga — hangsúlyozta, hogy a döntést teljes mértékben ő hozta.

A Conway-házaspár egyik, általános iskolás lánya az utóbbi időben a Twitteren hívta fel magára a figyelmet. Vasárnap azt írta a mikroblogban, hogy elege lett a közösségi médiából, és egy időre szünetelteti. „Kérem, ne gyűlöljék a szüleimet!” – írta a Twitteren.

A most 53 éves Kellyanne Conway 2016 elején még Ted Cruz, texasi republikánus szenátort támogatta, de később a Trump-kampány egyik vezető menedzsere lett, a Fehér Házban tanácsadóként pedig, elemzők szerint, az egyik leghatékonyabb munkatárs volt.

Lezárja Amerikát, ha megválasztják Bident

Elnökké választása esetén teljesen lezárná az Egyesült Államokat és annak gazdaságát a koronavírus-járvány miatt a demokrata jelölt.