A finn elnök közvetített Berlin és Moszkva között Navalnij átszállítása ügyében

A finn elnöknek közvetítőként szerepe volt abban, hogy egy szibériai kórházból szombaton átszállították Németországba Alekszej Navalnij ellenzéki politikust. Erről maga a finn államfő beszélt szombaton az Yle finn rádióban.

Sauli Niinistö elmondta: pénteken telefonon beszélt Navalnij ügyéről előbb Angela Merkel német kancellárral, akivel megállapodott arról, hogy megvitatja az ügyet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. Ezután megkérdezte Putyin elnököt, hogy gyógykezelés céljából átszállíthatják-e Navalnijt Németországba és az orosz államfő azt felelte: ennek nincs politikai akadálya.

Az orosz elnök egyik legismertebb bírálója csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában. A hazaúton, a Moszkvába tartó repülőgépen rosszul lett, ezért a gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, és a 44 éves ellenzékit az ottani kórházba szállították.

Navalnij családtagjai és munkatársai ugyanakkor úgy nyilatkoztak, attól tartanak, hogy a politikust megmérgezték és nem bíznak a helyi orvosokban. Alekszej Navalnijt ezért rövid huzavona után különgépre tették és szombat reggel átszállították Németországba, ahol a berlini Charité egyetemi klinikán ápolják.

Megérkezett a Navalnijt szállító repülőgép Berlinbe

A legismertebb orosz ellenzéki vezetőt, aki gyaníthatóan mérgezés miatt lett rosszul, Omszkból szállították a berlini Charite kórházba.