Orbán Viktor: kialakult a közép-európai építkezés lehetősége

Szeptember közepére várható a gazdaság növekedését támogató, két évre szóló új terv — közölte a miniszterelnök a Kossuth Rádióban, ahol arról is beszélt, hogy visszahozná a magyar politika geopolitikai dimenzióját.

A miniszterelnök elmondta: csütörtök délután gazdaságpolitikai megbeszélést tartott az összes érintett miniszterrel és szakértővel, ahol megrendelést adott le a teljes magyar gazdaságpolitikai szakértői gárdának.

Azt kérte, hogy az összes, az elmúlt hetekben miniszteriális és szakmai műhelyben készült javaslatot „fésüljék egybe, és szeptember közepére legyen logikus, sok-sok tucatnyi intézkedést is tartalmazó növekedési tervünk”.

Hozzátette: számításai szerint szeptember közepére „minden szükséges politikai és kormányzati döntéshozatali fórumon átmegy” az a két évre szóló terv, amely szerint a 2020-as év negyedik negyedévét, 2021-et és 2022-t irányítja majd a kormány.

A kormányfő kitért arra, hogy az eddigi gazdaságpolitika „vezérfonala” a munkahelyek megvédése volt.
„Erről nem hátrálunk le, ezt a célt nem adjuk fel” – jelentette ki.

Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ugyanakkor a növekedési tervet is jól előkészítették, hiszen a védekezés egy részére szánt összegből a jövendő beruházásokat finanszírozták. A magyar befektetők 2021-ben már meg fogják indítani a 100 milliárdos nagyságrendben igénybe vett támogatások segítségével létrehozott befektetéseiket — tette hozzá.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a magyar politikai gondolkodás elmúlt 100-150 éve „közjogias természetű volt”, de „volt 850 évünk, amikor ez nem így volt, hanem alapvetően nagy politikai kérdésekről tudtunk gondolkodni és nem közjogi részletkérdésekről”.

Ilyen kérdés, hogy hol van Magyarország, mekkora Magyarország, mekkora a népesége összevetve a szomszédjainkkal, mekkora területet tudunk belakni, megvédeni, kik jelentenek ránk nézve fenyegetést, fenyegetést jelentenek-e a szomszédjaink, ki lehet-e velük egyezni, kik a legközelebbi nagyok, és azok a nagyok rá akarnak-e lépni a torkunkra vagy nem, el tudjuk-e kerülni a konfliktusainkat, vagy bele kell állni küzdelmekbe, mit ahogy bele kellett állni a törökkel — sorolta.

Volt tehát a magyar politikának geopolitikai dimenziója is, amely elenyészett, és

„szeretném, ha ez a gondolkodásmód visszajönne”

— mondta Orbán Viktor, aki szerint kialakult a közép-európai építkezés lehetősége.

Hangsúlyozta: ehhez egy „vezérhajóra” lesz szükség, ez a hajó pedig Lengyelország.

Ez egy negyvenmilliós ország fantasztikus fejlődéssel, komoly hadsereggel, hatalmas gazdasági potenciállal és szerteágazó érdekekkel a térségben.

„Ha jól rendezzük el a mi saját hajóinkat, csapatainkat a lengyelek körül, és meg tudunk velük egyezni, akkor Közép-Európa sokkal inkább képes lesz érdekeinek megvédésére, gazdagabbak leszünk, gyorsabban fogunk fejlődni, mintha külső protektorok után néznénk”

– fogalmazott a kormányfő.

A szerencsi lakmusz-teszt

A Magyar Nemzet húzta rá a vizes lepedőt az ellenzék szerencsi jelöltjére, aki a Jobbik soraiból kerül ki, de élvezi más pártok támogatását is. Megyeri A. Jonatán írása