Izraeli születésű környezetvédelmi tudós a Demokrata Párt wyomingi jelöltje

Meráv Ben-David izraeli születésű politikust, a Wyomingi Egyetem környezetvédelemmel foglalkozó tudósát indítja az amerikai Demokrata Párt Wyoming állam szenátusi helyéért – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Ben-David, akit támogatnak a demokrata vezetők, a szavazatok 44 százalékát szerezte meg a párt előválasztásán.

A kemény izraeli akcentussal beszélő 61 éves professzor a többnyire republikánusokra szavazó államban indul jelöltként Cynthia Lummis ellen, aki mandátumának meghosszabításáért kampányol.

Ben-David a JTA-nek néhány héttel ezelőtt adott interjújában elmondta, hogy meglátása szerint a koronavírus-járvány adott lehetőséget arra, hogy üzenetét, melyben a szénhidrogéneken alapuló gazdaság átalakítását tűzte ki célul, eljuttassa a tömegekhez. Wymong állam bevételének több mint a fele az olaj,-, a gáz- és az ezekhez kapcsolódó iparból származik.

„Idén egyébként meglepő módon van esélyünk, ugyanis a COVID-19 az emberek figyelmét méginkább a tudomány felé irányítja”

– mondta Ben-David.

A koronavírus-járvány miatt a Ben-David által tervezett kampánykörút elmaradt ugyan, de a demokrata jelölt számos kampányvideóban bizonygatta rátermettségét. A kisfilmek mindegyike a környezetvédelmet helyezte a fókuszba.

A demokrata jelölt felmenői már Izrael Állam alapítása előtt, az 1860-as években érkeztek Fehéroroszországból a Szentföldre, Ben-David maga Rison Lecion városában nőtt fel és katonai szolgálatának teljesítése után a Tel-avivi Egyetemen kezdett tanítani.

Miután Kenyában és Alaszkában is dolgozott, 20 éve érkezett Wyomingba és 2009-ben szerezte meg az amerikai állampolgárságot.

5ec1b00fc935a83c35410139_MBDHeadshot_3_alt1.jpg (2287×1538)
Meráv Ben-David. Fotó: BenDavid2020.com

Wyoming az Egyesült Államok legritkábban lakott állama mintegy 1150 zsidó lakossal. Ben-David Laramie városában él, ahol kisebb zsidó közösség él, a tagok többsége Ben-Davidhoz hasonlóan az egyetem körül dolgozik.

„Nagyon összetartó közösség a mienk itt, Laramie-ben, minden ünnepen összegyűlünk és általában én készítem a maceszgombócot is.”

A kampány során gyakran kérdezték Izraellel kapcsolatos nézeteiről, Ben-David kritikus hozzáállása az izraeli vezetéshez általában értő fülekre talált szavazói körében.

„Gyakran kérdezik véleményemet Izraellel kapcsolatban, különös tekintettel a palesztin kérdésre. Nem támogatom az izraeli kormány politikáját, melyet kegyetlennek tartok és ennek hangot is adok. Az emberek többsége egyetért velem” – összegezte Izraellel kapcsolatos véleményét Ben-David.

Biden kivezetné Amerikát a „sötétségből”

Joe Biden volt amerikai alelnök pártja konvenciójának záróbeszédében hivatalosan is elfogadta a Demokrata Párt elnökjelöltségét.