Elhunyt a zsidó jog egyik legnagyobb szakértője

Zálmán Nechemjá Goldberg rabbi a jeruzsálemi Hádászá Éjn Kerem kórházban halt meg 89 éves korában szívroham következtében csütörtökön délután, temetését még aznap éjjel megtartották az Olajfák-hegyén.

Goldberg rabbi korábban a jeruzsálemi legfelsőbb rabbinikus bíróság elnökeként működött, továbbá ő vezette a szadigurai Dáát Mose jesivát, a vallási és technológiai oktatást ötvöző Máchon Lév főiskola jesiváját és a Talmud Enciklopédia vezető szerkesztője is ő volt.

A jeruzsálemi Torát Emet lubavicsi jesivában is számtalan előadást tartott vallásjogi témákban. A rabbi több ezer rabbijelöltet vizsgáztatott és avatott fel, akik ma szerte a világon szolgálják a zsidó közösségeket.

Különösen sokat foglalkozott a házasság, a válás, a mesterséges megtermékenyítés és az Izrael földjével kapcsolatos témakörök vallásjogi aspektusaival.

A rabbi 1931-ben született a fehéroroszországi Minszkben, majd ötéves korában a család Jeruzsálembe vándorolt. A legkiemelkedőbb jesivákban tanult, felesége a kor egyik legnevesebb rabbijának, Slomo Zálmán Auerbach rabbinak a lánya lett.

goldberg.jpg (477×369)
Zálmán Nechemjá Goldberg rabbi (jobbra) egy izraeli oktatási minisztériumi tisztviselővel. Fotó: halachabrura.org

Dávid Lau, Izrael askenázi főrabbija a következő szavakkal búcsúzott Goldberg rabbitól:

„Keserűen kiált fel Izrael egész népe, mert egy nagy embert távozott el közülünk, egy géniusz, egy valódi cádik, Izrael egyik tartóoszlopa.

Olyan ember, aki ezreket tanított Tórára, aki a jeruzsálemi legfelsőbb rabbinikus bíróság tagja volt, nemzedékünk egyik legnagyobb alakja, Zálmán Nechámjá Goldberg rabbi”.

A kabalisták központjaként működő, jeruzsálemi Bét Él jesiva közleményben emlékezett meg az elhunytról: „Jesivánk együtt gyászol a túlvilágra távozott Goldberg rabbi több ezer tanítványával.

Goldberg rabbi nemzedékünk egyik legnagyobb alakja volt. Rendkívüli tudása a Tóra minden részletére kiterjedt, s ezt számos jesivában osztotta meg tanítványaival.

Mi itt, a Bét Él jesivában szintén kiérdemeltük, hogy tőle tanuljunk, amikor intézményünkbe látogatott, vagy amikor a diákjaink keresték fel őt otthonában. Hatalmas veszteséget szenvedtünk. Sohasem felejtjük őt”.

Jeruzsálem főrabbija, Árje Stern így fogalmazott: „Szörnyű hírrel kellett ma szembenéznünk: eltávozott közülünk a kimagasló tudású bölcs, Zálmán Nechemjá Goldberg rabbi, aki a zsidó jog és a Tóra minden egyes részletét jól ismerte. Bármilyen kérdést fel lehetett tenni és ő mindenre választ adott, a maga jellegzetes stílusában”.

Elhunyt korunk egyik legnagyobb talmudtudósa

Adin Even Jiszráel Steinsaltz számos rabbinikus műve közül talán a legkiemelkedőbb a teljes babilóniai Talmud modern héber fordítása.