A Fidesz megfellebbezte a közös ellenzéki jelölt indulását

Péntek 16 óra, vagyis a fellebbezési határidő lejárta előtt pár perccel a Fidesz megfellebbezte, hogy Bíró László az ellenzék közös jelöltjeként elindulhasson az időközi országgyűlési választáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókörzetében – írta Jakab Péter, a Jobbik elnöke. Közben Bíró László „apátiájával” magyarázta antiszemita kijelentéseit.

Jakab Péter szerint a Fidesz arra hivatkokozva fellebbezte meg a közös ellenzéki jelölt indulását, hogy valójában nem ő a párt elnöke, mert ugyan január 25-én megválasztották, azonban a bíróság ezt még nem vezette át a birosag.hu-ra. Annak ellenére, állítja Jakab, hogy július 9-én megkapta az erről szóló végzést.

Ezzel a lépéssel Orbán Viktor és a Fidesz végleg megérkezett a keleti diktátorok szintjére, oda, ahol az ellenzéket adminisztratív eszközökkel próbálják meg eltiltani a választáson való részvételtől. Borsodban most ez történik,

— írta Jakab Péter, aki reméli, hogy a választási bizottság másként fog dönteni és zöld utat adnak Bírónak és az ellenzéknek, hozzátéve, hogy „ami ugyanis most történik Borsodban, azt a fehérorosz Lukasenka is megirigyelhetné”.

Bíró László választási plakátja.

Közben Bíró László megszólalt az RTL Klub Híradójának. Azzal magyarázta korábbi antiszemita kijelentéseit, hogy „apátiában volt és nem érzékelte szavai súlyát”.

A politikus egyébként, aki az ellenzéki pártok közös jelöltjeként indul az októberi időközi parlamenti választáson, azt mondta, mélyen megbánta a Facebookon tett megjegyzéseit. A Fidesz szerint ezt nem lehet csupán egy botlásnak tekinteni. Az ellenzéki pártok azonban kitartanak a jelölése mellett.

A Facebookon kért bocsánatot az ellenzéki összefogás szerencsi képviselőjelöltje

A szerencsi időközi országgyűlési választáson induló Bíró László korábban rasszista, antiszemita véleményének adott hangot közösségi oldalán.

Az időközi választást Koncz Ferenc fideszes politikus halála miatt írták ki és ugyan Bírót választották közös ellenzéki jelöltnek, személye körül azonban vihar alakult ki, ugyanis korábban rasszista és antiszemita megnyilvánulásai is voltak. Bíró ezek miatt bocsánatot kért.