Adriai nyaralásán is dolgozik a magyar külügyminiszter

Az Átlátszó derítette ki, hogy Szijjártó Péter Szíjj László milliárdos kormányközeli vállalkozó luxusjachtján nyaral az Adrián, miközben a külügyminiszter a fehérorosz válságról egyeztetett európai kollégáival.

„Az európai politikai közvéleményt továbbra is a minszki helyzet foglalkoztatja. Ma telefonon beszéltem is erről Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszter-kollégával” – ezt augusztus 16-án posztolták Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldalán.

Az Átlátszó fotósa ugyanezen a napon egy motoros gumicsónakkal megközelítette Szíjj László vállalkozó állítólag 7 milliárd forintot érő, Lady MRD nevű — máltai zászló alatt hajózó — luxusjachtját az Adrián, amelyen lefotózta a magyar külügyminisztert.

Szijjártó: Magyarország a lengyel álláspontot támogatja a belarusz elnökválasztással kapcsolatban

„Mi is a lengyel álláspontot támogatjuk”, különös tekintettel a Fehéroroszországban élő jelentős nagyságú lengyel nemzeti közösségre.

A lap szerint a hajózási adatok alapján Szijjártó ekkor már napok óta a Duna Aszfalt-tulajdonos milliárdos jachtján tartózkodott. Azt gyanítják, hogy a kikötőbe magángéppel érkezhetett, ugyanis a Mészáros Lőrinchez köthető, 17 milliárd forint értékű, OE-LEM lajstromjelű magánrepülőgép aznap szállt le Splitben, amikor a luxusjacht ott kikötött.

A lap arról is beszámolt, hogy amikor a luxusjachton észrevették, hogy fotózzák őket, két jetski-vel utánuk mentek, hogy megtudják, milyen célból vannak ott.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a Facebookon reagált a cikkre. Közölte, hogy a miniszter szabadságát tölti, és közben dolgozik.

„Számos külügyminiszterrel tárgyalt telefonon, foglalkozott a beruházás-ösztönzési támogatásokkal, velem pedig a nemzetközi sporteseményekre vonatkozó – koronavírussal kapcsolatos – szabályokat dolgozta ki. A külügyminiszter általános munkatempóját még az ellenfelei is elismerik, a szabadsága sem telik munka nélkül. A képmutatás csúcsa, hogy azok, akik folyamatosan a magánélet szentségéről és sérthetetlenségéről beszélnek, leselkednek, és fényképeket készítenek egy, a családja körében lévő emberről”

– írta az államtitkár.