Szudán bejelentette, hogy kapcsolatot tart fenn Izraellel

A szudáni külügyminisztérium megerősítette, hogy kapcsolatban állnak Izraellel. A bejelentést azután tették, hogy az Emírségek és Izrael a múlt héten megállapodott a kétoldalú viszony normalizálásában.

Az Emírségek mindössze a harmadik arab ország, amely teljes értékű diplomáciai viszonyt létesít Izraellel a zsidó állam 72 évvel ezelőtti megalapítása óta.

A szudáni külügyi szóvivő bátornak nevezte az Egyesült Arab Emírségek döntését. Szavai szerint a megállapodás lehetővé teszi, hogy tartós béke legyen a térségben.

„Nem tagadom, hogy Szudán és Izrael kapcsolatot tart egymással”

– mondta az illetékes a Reuters tudósítójának telefonon adott interjúban.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Twitter-üzenetben üdvözölte a szudáni nyilatkozatot.

„A békemegállapodás (az Egyesült Arab Emírségekkel) előnyös Izrael, Szudán és az egész térség számára”

– írta.

Az Egyesült Arab Emírségek és Izrael között létrejött megállapodás megfigyelők szerint teljesen átrendezheti a politikai helyzetet a Közel-Keleten, a palesztinkérdéstől kezdve az Iránnal fennálló viszonyig.

Izraeli tisztségviselők februárban beszámoltak arról, hogy Netanjahu és Abdelfattáh el-Burhan, a Szudánt átmenetileg irányító katonai tanács vezetőjének ugandai találkozóján megállapodás született arról, hogy megkezdik a kapcsolatok normalizálását.

Abdelfattáh el-Burhan fotó: EPA/MOHAMED HASSAN AL-OBEIDI

Burhan elismerte, hogy találkozott Netanjahuval, de visszafogottan nyilatkozott az Izraellel való viszony gyors normalizálását illetően. Kiemelte, hogy Szudán álláspontja változatlan a palesztinok ügyében.

A Szudánt évtizedeken át vaskézzel irányító Omar el-Besir 2019-es bukásáig Kartúm az Izraellel szemben az egyik leginkább keményvonalas álláspontot képviselte az egész muszlim világban.

Izraeli nagykövet: „Az arab világ egyre reálisabban látja a dolgokat”

Dominó-hatásra számít Yacov Hadas-Handelsman az Emírségekkel létrejött békemegállapodás után, amelynek ünnepélyes aláírása szeptemberben lesz, Washingtonban.