Saeb Erekat: „Az Emírségek és Izrael közötti béke akadálya a kétállami megoldásnak!”

A kétállami megoldás halála az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közt bejelentett békemegállapodás, véli Saeb Erekat, a Palesztin Hatóság főtárgyalója, aki szerint a lépés felbőszíti és megerősíti a radikálisokat, és aláássa a béke lehetőségét Izrael és a palesztinok közt – számol be az Arutz7.

A Gázai övezetet irányító Hámász és a Ciszjordániában uralkodó Palesztin Hatóság általában minden kérdésben megosztott, most azonban az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közti béke kérdésében egységes állásponton van.

„Őszintén úgy gondolom, hogy ez a lépés gyilkos a kétállami megoldásra nézve”

– mondta Erekat, aki szerint Netanjahu most még kevésbé van arra kényszerítve, hogy békét kössön a palesztinokkal és azt gondolja, hogy az arab országok sorba állnak majd, hogy békét kössenek Izraellel.

Külföldi újságírókkal folytatott konferenciabeszélgetésen Erekat azt mondta: „a Netanjahu félék és az izraeli radikálisok azt gondolják, hogy a kétállami megoldás lekerült az asztalról”, majd hozzátette, hogy a most megkötött béke kétségbeesett próbálkozás a Trump kormányzat részéről, hogy valamilyen külpolitikai sikert mutathassanak fel az amerikai választások előtt.

Jared Kushnert, az amerikai elnök főtanácsadóját, aki a békemegállapodás megtervezője úgy jellemezte, hogy „az arrogancia és a tudatlanság kombinációja.”

Békedominó: Mely arab országok lesznek a következők?

Az Izrael és Egyesült Arab Emírségek között e héten megkötött békeszerződés egyfajta modell lehet a zsidó állam és arab államok közti további megállapodásokhoz.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az Izrael és az Emírségek közt bejelentett békekötés után megjegyezte: „semelyik arab ország nem akart velünk békét kötni, amíg meg nem oldjuk a palesztinokkal fennálló konfliktusunkat. Ez a vélekedés a palesztinoknak hatalmat adott és elrettentett minden arab országot az Izraellel kötendő békétől. Ez egyértelműen a palesztinok zsarolása volt.”

A Palesztin Hatóság az Arab Liga és az Iszlám Együttműködési Szervezet sürgős összehívását kezdeményezte, azonban eleddig még egyik szervezet sem jelzett vissza.

A palesztin vezetés ezzel egy időben írt Szaúd-Arábiának és Bahreinnek, hogy nehogy a békekötést fontolgassák Izraellel.

„Azt a választ kaptam a szaúdi külügyminisztertől, hogy Szaúd-Arábia álláspontja nem változott és a békének a kétállami megoldáson kell alapulnia” – mondta Erekat, hozzátéve, hogy „Bahrein még nem válaszolt.”

Szaúd-Arábia, a térség egyik legfontosabb hatalma egyelőre hivatalosan nem kommentálta az Emírségek és Izrael közt kötött békét.

Izrael igazi reménye: teljeskörű diplomáciai kapcsolat Szaúd-Arábiával

Washington a megállapodás megünneplését tervezi a Fehér Ház gyepén Benjamin Netanjahu és Mohammed bin Zayed részvételével.