Biztonságosabb zsidónak lenni az Emírségekben, mint Európában?

Nagy optimizmussal fogadták a múltheti történelmi kiegyezést az arab ország zsidó lakosai, akik szerint sok Európából érkezett hittestvérük nagyobb biztonságban érzi magát az Emírségekben, mint az öreg kontinensen.

A dubaji zsidó közösség vezetője szerint legalább is mindenképpen ez a helyzet. Az ügyvédként dolgozó Ross Kriel szavait az Israel Hayom idézte.

„Egy héttel ezelőtt azokról a dolgokról, amelyek azóta megtörténtek, korábban mindössze csak álmodni tudtunk. Például arról, hogy egy helyi lapban egymás mellett szerepeljen egy emírségi és egy izraeli zászló”

— fogalmazott Kriel, aki egyben az Egyesült Arab Emírségek legrégebbi zsidó közösségének is a vezetője. Az 55 éves férfi kellemes meghökkenéssel követi azt, hogy milyen gyorsan fejlődnek a zsidó és az arab állam közötti állapotok.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek máris aláírta első együttműködési megállapodását

Emellett megindulhatnak a közvetlen telefonhívások is Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között.

Az izraeli külügyminisztérium internetes közvélemény-kutatása is mutatja, valóban érdekes fejleményeknek lehetünk tanúi: az öböl-menti országok lakóinak körében végzett felmérés szerint az ott élő arabok 44 százaléka mutat hajlandóságot arra, hogy felkeresse Izraelt — elsősorban az ott található iszlám vallási emlékhelyek meglátogatása miatt.

Jelenleg csaknem háromezer zsidó él az Egyesült Arab Emírségekben, sokan közülük olyan izraeliek, akik már kettős állampolgárok is. Ők többnyire Dubajban vagy Abu-Dzabiban laknak. 

Ross Kriel fotó: israelhayom.com

Nincsenek biztonsági őrök a közösségek épületei előtt. Sokan vannak olyan tagok, akik Antwerpenből, Párizsból, Genfből érkeztek — közülük nem kevesen hangoztatják, hogy itt nagyobb biztonságban érzik magukat mint Európában — mesélte Kriel.

A férfi hozzátette, hogy

antiszemitizmust az arab országban eddig csak kizárólag más európaitól tapasztaltak. 

Kriel egyik fia novemberben Dubajban ünnepli majd a bár-micvóját, amely a városban az első ilyen közösségi esemény lesz. A család egyik nemrég Izraelből Dubajba költözött tagja szerint a város kozmopolita jellegének is nagyobb szerepe lehet abban, hogy a a zsidókat jobban elfogadják ott.

Az Emírségek különböző kultúrák olvasztótégelye. Legalább százféle nemzet tagjai élnek itt, biztos vagyok abban, hogy a helyiek készen állnak arra, hogy elfogadják az izraelieket is.

— mondta Kriel rokona.

Haló, egy kis izraeli popzene rendel!

A izraeli-emírségi kapcsolatok pár nappal ezelőtti történelmi normalizálódása után már telefonozni is lehet az országok között, ráadásul a zsidó állam egyik legnépszerűbb énekese magánkoncertet ad az arab országban.