Netanjahu elismerte, hogy nem szólt Ganznak az Emírségekkel kötött békéről

Az izraeli miniszterelnök újságírók kérdésére elmondta, hogy szerinte képes fennmaradni a koalíció, de csak akkor, ha Beni Ganz és pártja „rendesen viselkednek” – számol be a The Jerusalem Post.

Benjamin Netanjahu kormányfő elárulta, hogy azért nem vonta be Ganzot az Egyesült Arab Emírségekkel folytatott tárgyalásba, mert attól tartott, hogy esetleg idejekorán kiszivároghatnak információk.

Mind Beni Ganz, mind Gabi Askenazi külügyminiszter, Ganz párttársa, korábban vezérkari főnökként szolgált, így bizonyosan tudják miként kell államtitkokat megőrizni, ennek ellenére Netanjahu nem bízott titoktartásukban.

„Évek óta dolgozom ezen az ügyön, ők pedig csak egy pár hónapja vannak a kormányban”

– mondta Netanjahu.

„Az volt a szabály, hogy titokban tartjuk, nehogy Irán értesüljön róla”

– tette hozzá a miniszterelnök.

Mikor a riporter azt kérdezte Netanjahutól, hogy valóban attól tartott-e, hogy Ganz és Askenazi kiszivárogtatnak bármit is Iránnak, a miniszterelnök azt válaszolta:

„Nem Iránnak. Nem mondtam, hogy Iránnak szivárogtatnának. Egyszerűen csak elég, ha nem kellő elővigyázatossággal beszélnek a hozzájuk közel állókkal, és kijut az információ.”

Mikor Netanjahut arról faggatták, hogy vajon kitarthat-e a koalíció még három évig, azt válaszolta, hogy igen, feltéve, ha Ganz és a Kék-Fehér párt rendesen viselkedik.

„Ha nem úgy viselkednek, mint egy kormány a kormányban vagy mint egy belső ellenzék, akkor a válasz igen. Ha azonban így viselkednek, akkor a koalíció magától fog szétesni. Remélem ez nem most fog megtörténni. Egységkormányt alakítottunk a koronavírus-járvány legyőzésére, mindent megteszünk, hogy ne essen szét a koalíció”

– fogalmazott Netanjahu.

Izrael igazi reménye: teljeskörű diplomáciai kapcsolat Szaúd-Arábiával

Washington a megállapodás megünneplését tervezi a Fehér Ház gyepén Benjamin Netanjahu és Mohammed bin Zayed részvételével.