Holokauszt-tagadást terjeszt a Facebook algoritmusa?

A Facebook kereső algoritmusa rendszeresen ajánl holokauszt-tagadást propagáló oldalakat egy angliai székhelyű szervezet szerint – számol be az Algemeiner.

A radikalizmus monitoringjával foglalkozó angol Institute for Strategic Dialogue (Stratégiai Párbeszéd Intézete), a holokauszt szóra keresve figyelt fel arra, hogy a Facebook kereső algoritmusa jellemzően holokauszt-tagadó oldalakat ajánl fel, köztük például David Irving írásait.

Az intézet 36 Holokauszt tagadással foglalkozó oldalt azonosított, melyeknek összesen mintegy 350 ezer követője van.

Jacob Davey, az intézet vezetője elmondta:  „Az, hogy a Facebook legitim történelmi diskurzus álcájába keretezi a holokauszt-tagadó tartalmak megtűrését, nincs tekintettel arra, hogy egyáltalán miért tagadják egyesek a holokausztot.”

„A holokauszt tagadása olyan eszköz, melyet a zsidó nép szenvedésének delegitimizálására és a régóta fennálló antiszemita teóriák állandósítására használnak, ez pedig gyűlöletet gerjeszt.”

A Facebook az elmúlt hónapokban erőteljes nyomás alatt állt, hogy küzdjön a rasszizmus, antiszemitizmus és gyűlöletbeszéd ellen.

A hónap elején egy 128 szervezetből álló koalíció nyílt levelet küldött a Facebook igazgatótanácsának, amelyben felszólította a közösségi média óriást, hogy hivatalosan fogadja el a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) antiszemitizmus meghatározását.

Zsidó szervezetek intéztek felhívást a Facebook vezetőségéhez

Száznál is több szervezet intézett nyílt levelet a médiaóriáshoz, hogy adaptálja a Nemzetközi Holokauszt Emlékbizottság antiszemitizmus-definícióját. 

A múlt héten a közösségi média óriása betiltotta az antiszemita összeesküvés-elméletek terjesztését, de nem tiltotta meg a holokauszt tagadását..

A Facebook szóvivője a holokauszt-tagadásról azt mondta:

„Minden olyan posztot leveszünk, amely a holokausztot helyesli, vagy védelmébe veszi. Ugyanez vonatkozik minden olyan tartalomra, amely gúnyolódik a holokauszt áldozatain, hazugságokat állítva és gyűlöletét fejezi ki, vagy bármilyen módon támogatja a zsidók elleni erőszakot. „

A szóvivő hozzátette:

„A keresési algoritumusokból eltávolítottuk a holokauszt tagadását taglaló csoportokat és oldalakat. Noha nem veszünk le tartalmat pusztán azok hamis tartalma miatt, a holokausztot tagadó üzenetek gyakran megsértik a gyűlöletbeszédet tiltó szabályainkat, és eltávolítjuk őket. ”

Jakob Guhl, az ISD kutatási koordinátora kritizálta a Facebook álláspontját, mivel más platformok, például a YouTube általi hozott lépések hatékonynak bizonyultak.

„Kutatási eredményeink azt mutatják, hogy a platformok által végrehajtott intézkedések hatékonyan csökkenthetik az antiszemita tartalmak mennyiségét és elérhetőségét”

— mondta.

„Ezeknek a cégeknek ezért meg kell kérdezni maguktól, hogy milyen platformot szeretnének működtetni: egy olyat, mely pénzt keres a holokauszt-tagadáson, vagy egy olyat, amely nem ad teret semmi hasonlónak.”

A vérvád visszatérésétől tart a Rágalmazásellenes Liga

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) úgy tapasztalja, hogy nemcsak a járvány, hanem az annak következtében létrejövő gazdasági visszaesés és a munkanélküliség növekedése felerősíti az antiszemita konspirációs elméleteket.