Az Emírségekbe költözhetnek a megmaradt jemeni zsidók

Júliusban olyan jelentések láttak napvilágot, melyek szerint a Jemenben polgárháborút folytató hútik begyűjtik az ország kevés megmaradt zsidóit és távozásra kényszerítik őket. Az erről szóló híreket azonban mind nemzetközi, mind pedig a jemeni források tagadják – számol be a The Jerusalem Post.

Jemenben maradt zsidók az Emírségekbe készülnek költözni, miután az ország békét kötött Izraellel. A terv szerint mintegy 100 zsidó költözhet Abu Dabiba, bár sokan a megmaradt jemeni zsidóság létszámát mindösszesen 50 főre becsülik.

Egyiptomból származó hírek szerint az Irán által támogatott hútik kényszerítik a zsidókat az ország elhagyására. Mintegy 40 zsidó már beleegyezett abba, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe költözzön, a többieket még győzködik mondván, könnyedén be fognak illeszkedni az Emírségek társadalmába. Az amerikai kormány a hírek szerint támogatja a lépést, mellyel kapcsolatban az Emírségek már kérte Irán segítségét.

Irán élesen bírálta az Emírségeket, miután az normalizálta viszonyát Izraellel, az irán Kayhan napilap, melynek főszerkesztőjét maga az ajatollah nevezi ki azt írta:

„Az Emírségek elárulta a palesztin népet és ezt a kicsi, de gazdag országot, melynek igencsak szüksége van a biztonságra, legitim és könnyű célponttá teszi az ellenállás számára.”

A jemeni zsidók áttelepítése az Egyesült Államok és az ENSZ közös missziójának vezetője, Martin Griffiths és az Emírségek és Irán közti koordináció együttműködésével történhet.

Griffiths a hétvégén Abu Dabiba látogatott, hogy rendezze a jemeni zsidók betelepítésének ügyét.

Miközben a jemeni zsidók többségét Izrael állam megalakulása után a zsidó államba szállították, néhány száz zsidó az országban maradt és eddig nem is tervezte annak elhagyását félve attól, hogy nem tudna beilleszkedni az amerikai vagy izrael társadalomba.

Faiz Gradi rabbi, a jemeni zsidó közösség vezetője, aki már korábban az Egyesült Államokba vándorolt, a Yeted Neeman amerikai zsidó lapnak úgy nyilatkozott, hogy a jemeni zsidók azért nem akarják elhagyni az országot, mert „félnek az oktatás és a szemérmes viselkedésre gyakorolt hatástól, melyről Izraelbe vándorolt testvéreiktől hallottak.”

„Az amerikai életmód nem megfelelő számukra. Olyan arab országot kerestek, mely hajlandó befogadni őket. Talán most lesz zsidó közösség egy olyan országban melynek mentalitása jobban hasonlít az övékhez anélkül, hogy személyes biztonságuk veszélybe kerülne.”

Húszi milicisták az utolsó zsidókat is megpróbálják elűzni Jemenből

Az iráni rezsim által pénzelt milicisták letartóztatják a zsidó lakókat, arra kényszerítik őket, hogy adják el otthonaikat, földjeiket és minden ingóságukat a húszi vezetőknek.