Folytatódnak Izrael és a Hamász éjszakai összecsapásai

Egy ember könnyebben megsérült, két rakétát hatástalanított a Vaskupola szombat éjszaka a Gázai övezet menti térségben, ahol a Hamász terrorjára az izraeli védelmi erők ismét hatékonyan reagáltak.

Immáron egymás után az ötödik éjszaka zajlott úgy, hogy a zsidó állam válaszcsapásokkal reagált a palesztin terrorszervezet támadásaira Izrael közép-nyugati határánál, a Gázai övezet térségében – írja a The Times of Israel.

A lap emlékeztet:

gyakorlatilag egész héten ez jellemezte a régiót, ugyanis a palesztin tengerparti övezetből gyújtóléggömbökkel hajtottak végre támadásokat, amelyek közül több pusztító tüzeket is okozott Izrael délen elterülő gazdasági övezeteiben.

Eddig azonban ez a legutóbbi tűnik a legveszélyesebb terrorista próbálkozásnak: ezreket kellett éjjel menedékhelyre irányítani Szderot városában, többeket sokk-hatás miatt kezeltek, egy idősebb férfi pedig az egyik megsérült ház üvegtörmelékei miatt szorult orvosi beavatkozásra.

No Title

Earlier tonight, rockets were fired from Gaza into Israel. In response, our Air Force just struck Hamas terror targets in Gaza, including a military compound used to store rocket ammunition.We will continue to operate against any attempts to harm Israeli civilians.

Az IDF tájékoztatása szerint a hadsereg – a korábbi napokhoz hasonlóan – azért intézett ismét légi válaszcsapásokat palesztin területre, mert onnan több rakétával is támadták Izraelt. Ebből a Vaskupola rakétaelhárító-rendszer kettőt tudott semlegesíteni még a levegőben. Az IDF elrendelte a régió partszakaszainak halászati tilalmát is.

Izrael tehát az elmúlt héten több ilyen éjszakai csapást is végrehajtott a gázai-övezetet irányító iszlamista szervezet állásai ellen. Csütörtökön még napközben is folytatódtak a léggömbös támadások. Az eset után harci repülőgépek, katonai helikopterek és harckocsik is lőtték a Hamász Gázai övezetben levő állásait.

Újabb izraeli légicsapások a Hamász gázai állásaira

Ez is válasz volt arra, hogy a terrorszervezet a palesztin tengerparti övezetből gyújtóléggömbökkel hajt végre támadásokat.

Izraeli lapértesülések szerint az IDF-nek ezúttal a Hamász egyik rakétákat tároló raktárát is sikerült eltalálnia, de korábban is arra törekedtek, hogy a terroristák infrastruktúráját gyengítsék: légvédelmi rendszereket, föld alatti bunkereket és megfigyelőpontokat próbáltak hatástalanítani.

A Hamász-közeli hírgyártók arról tudósítottak, hogy mintegy 800 palesztin vette ki részét a szombat éjszakai harcokból. Ők a határnál csaptak össze az izraeli hadsereggel. Róluk, mint „éjszakai zavarkeltő egységről” megjegyzik, hogy már egy ideje nem aktivizálták magukat.

Ellenben most a korábbi hasonló, erőszakos határ menti demonstrációkon megismert módszerekkel igyekeztek ismét operálni. Ennek részeként többen robbanószerkezeteket hajítottak izraeli katonák felé. A Hamász által felügyelt egészségügyi tárca tájékoztatása szerint két palesztin tüntetőt sérülések miatt kellett kórházba szállítani.
A The Times of Israel cikkében idézi riválisa, a baloldali Haaretz egyik írását, amely szerint az elmúlt napokban felélénkülő háborús

incidensek egyik oka az is lehet, hogy Izrael közölte Katarral, hogy amíg folytatódnak a gyújtóléggömb-támadások és a fokozatos rakétázás, nem fogja továbbítani Gázába azt az összeget, amelyet az arab ország humanitárius segélyként folyósít számukra. 

Az elmúlt nyolc évben Katar több százmillió dollárt adott a gázai-övezetnek az infrastruktúra, az egészségügy, a villamoshálózat fejlesztésére, és más humanitárius projektek támogatására.

2018 novembere óta az Izrael és a térséget uraló Hamász közötti tűzszüneti megállapodás részeként Katar még készpénzsegélyt is nyújt a közszolgák béréhez és a mélyszegénységben élő családok számára. Ez utóbbi mintegy havi 30 millió dolláros összeg. Vélhetően tehát ez az elégedetlenkedés lobbanthatta fel a Hamász újbóli aktivitását és agresszióját a térségben – idézi a Haaretz egy meg nem nevezett palesztin forrás vélekedését.

A Moszad győzködi Katart, hogy adjon még pénzt a gázaiaknak

A katari pénz miatt Netanjahu folyamatos kritikákkal szembesül, Beni Ganz pedig egyenesen a Hamász számára fizetett védelmi pénznek nevezte korábban, de már elmúlt.