Folytatódnak Izrael és a Hamász éjszakai összecsapásai

Egy ember könnyebben megsérült, két rakétát hatástalanított a Vaskupola szombat éjszaka a Gázai övezet menti térségben, ahol a Hamász terrorjára az izraeli védelmi erők ismét hatékonyan reagáltak.

Immáron egymás után az ötödik éjszaka zajlott úgy, hogy a zsidó állam válaszcsapásokkal reagált a palesztin terrorszervezet támadásaira Izrael közép-nyugati határánál, a Gázai övezet térségében – írja a The Times of Israel.

A lap emlékeztet:

gyakorlatilag egész héten ez jellemezte a régiót, ugyanis a palesztin tengerparti övezetből gyújtóléggömbökkel hajtottak végre támadásokat, amelyek közül több pusztító tüzeket is okozott Izrael délen elterülő gazdasági övezeteiben.

Eddig azonban ez a legutóbbi tűnik a legveszélyesebb terrorista próbálkozásnak: ezreket kellett éjjel menedékhelyre irányítani Szderot városában, többeket sokk-hatás miatt kezeltek, egy idősebb férfi pedig az egyik megsérült ház üvegtörmelékei miatt szorult orvosi beavatkozásra.

Israel Defense Forces on Twitter: „Earlier tonight, rockets were fired from Gaza into Israel. In response, our Air Force just struck Hamas terror targets in Gaza, including a military compound used to store rocket ammunition.We will continue to operate against any attempts to harm Israeli civilians. / Twitter”

Earlier tonight, rockets were fired from Gaza into Israel. In response, our Air Force just struck Hamas terror targets in Gaza, including a military compound used to store rocket ammunition.We will continue to operate against any attempts to harm Israeli civilians.

Az IDF tájékoztatása szerint a hadsereg – a korábbi napokhoz hasonlóan – azért intézett ismét légi válaszcsapásokat palesztin területre, mert onnan több rakétával is támadták Izraelt. Ebből a Vaskupola rakétaelhárító-rendszer kettőt tudott semlegesíteni még a levegőben. Az IDF elrendelte a régió partszakaszainak halászati tilalmát is.

Izrael tehát az elmúlt héten több ilyen éjszakai csapást is végrehajtott a gázai-övezetet irányító iszlamista szervezet állásai ellen. Csütörtökön még napközben is folytatódtak a léggömbös támadások. Az eset után harci repülőgépek, katonai helikopterek és harckocsik is lőtték a Hamász Gázai övezetben levő állásait.

Újabb izraeli légicsapások a Hamász gázai állásaira

Ez is válasz volt arra, hogy a terrorszervezet a palesztin tengerparti övezetből gyújtóléggömbökkel hajt végre támadásokat.

Izraeli lapértesülések szerint az IDF-nek ezúttal a Hamász egyik rakétákat tároló raktárát is sikerült eltalálnia, de korábban is arra törekedtek, hogy a terroristák infrastruktúráját gyengítsék: légvédelmi rendszereket, föld alatti bunkereket és megfigyelőpontokat próbáltak hatástalanítani.

A Hamász-közeli hírgyártók arról tudósítottak, hogy mintegy 800 palesztin vette ki részét a szombat éjszakai harcokból. Ők a határnál csaptak össze az izraeli hadsereggel. Róluk, mint „éjszakai zavarkeltő egységről” megjegyzik, hogy már egy ideje nem aktivizálták magukat.

Ellenben most a korábbi hasonló, erőszakos határ menti demonstrációkon megismert módszerekkel igyekeztek ismét operálni. Ennek részeként többen robbanószerkezeteket hajítottak izraeli katonák felé. A Hamász által felügyelt egészségügyi tárca tájékoztatása szerint két palesztin tüntetőt sérülések miatt kellett kórházba szállítani.
A The Times of Israel cikkében idézi riválisa, a baloldali Haaretz egyik írását, amely szerint az elmúlt napokban felélénkülő háborús

incidensek egyik oka az is lehet, hogy Izrael közölte Katarral, hogy amíg folytatódnak a gyújtóléggömb-támadások és a fokozatos rakétázás, nem fogja továbbítani Gázába azt az összeget, amelyet az arab ország humanitárius segélyként folyósít számukra. 

Az elmúlt nyolc évben Katar több százmillió dollárt adott a gázai-övezetnek az infrastruktúra, az egészségügy, a villamoshálózat fejlesztésére, és más humanitárius projektek támogatására.

2018 novembere óta az Izrael és a térséget uraló Hamász közötti tűzszüneti megállapodás részeként Katar még készpénzsegélyt is nyújt a közszolgák béréhez és a mélyszegénységben élő családok számára. Ez utóbbi mintegy havi 30 millió dolláros összeg. Vélhetően tehát ez az elégedetlenkedés lobbanthatta fel a Hamász újbóli aktivitását és agresszióját a térségben – idézi a Haaretz egy meg nem nevezett palesztin forrás vélekedését.

A Moszad győzködi Katart, hogy adjon még pénzt a gázaiaknak

A katari pénz miatt Netanjahu folyamatos kritikákkal szembesül, Beni Ganz pedig egyenesen a Hamász számára fizetett védelmi pénznek nevezte korábban, de már elmúlt.