A Moszad győzködi Katart, hogy adjon még pénzt a gázaiaknak

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató esti értesülése szerint a Moszad hírszerző szolgálat igazgatója, Joszi Cohen tárgyalásokat folytat vezető katari tisztviselőkkel próbálva meggyőzni őket, hogy Doha folytassa a Gázai övezetnek nyújtott havi készpénzsegély programját.

Az elmúlt nyolc évben Katar több százmillió dollárt adott a Gázai övezetnek az infrastruktúra, az egészségügy, a villamos energia és más projektek támogatására, és 2018 novembere óta az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász terrrorszervezet közötti tűzszüneti megállapodás részeként készpénzsegélyt nyújt a közszolgák béréhez és a mély szegénységben élő családok számára.

A gázai átlagbér 360 dollár/hónap körül mozog a Palesztin Központi Statisztikai Hivatal szerint. Az övezetben rekordmagas, 50 százalék feletti a munkanélküliségi ráta.

Katar 30 millió dollárt adott a Hamásznak

Egy-egy család 100 dollár (31 600 forint) segélyt kapott.

A katari pénz miatt Benjamin Netanjahu miniszterelnök folyamatos kritikákkal szembesül a politikai spektrum minden oldaláról. Az új kormány védelmi minisztere, Beni Ganz ex-vezérkari főnök a választási kampányok során a katari segély beengedését a Hamász számára védelmi pénznek nevezte, most viszont úgy tűnik, szemet húny felette.

Katar márciusban elfogadta a Hamász kérését és tovább 6 hónappal meghosszabbította a segélyek folyósítását. Az utolsó utalásra júliusban került sor az Íd al-Adha ünnep alatt. Mivel a koronavírus járvány gazdasági hatásai Katart is sújtották, a Hamász terrorszervezet állítólag aggódik, hogy a kifizetések szeptemberben megszűnnek.

Az értesülés szerint Cohen arra törekszik, hogy Katar további 6 hónappal kiterjessze a programot.

A cikk folytatása itt olvasható:

A Moszad igazgatója próbálja meggyőzni Katart, hogy folytassa a Gázai övezetnek nyújtott készpénzsegély programját | Új Kelet online

ujkelet.live A Kan közszolgálati műsorszolgáltató esti riportja szerint a Moszad hírszerző szolgálat igazgatója, Joszi Cohen tárgyalásokat folytat vezető katari tisztviselőkkel próbálva meggyőzni őket, hogy Doha folytassa a Gázai övezetnek nyújtott havi készpénzsegély programját. Az elmúlt nyolc évben Katar több százmillió dollárt adott a Gázai övezetnek az infrastruktúra, az egészségügy, a villamos energia és más projektek…