Telefonon egyeztetett Putyin és Lukasenko

Telefonon vitatta meg Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Fehéroroszországban és az ország körül kialakult helyzetet.

Lukasenka szerint az országában zajló tüntetéshullám már nem csak Fehéroroszország számára jelent fenyegetést.

„Fehéroroszország védelme ma már az egész régió, az Ororszországgal közös unió védelmét is jelenti”

– mondta Lukasenko a Minszk és Moszkva közt 1999-ben megkötött, a két ország közti politikai és gazdasági integráció mélyítését célzó szerződésre célozva. Hozzátette, hogy azok többsége, akik most az utcára mennek, mindezt nem értik.

A BeLta fehérorosz hírügynökség által idézett nyilatkozatában Lukasenko egyúttal kijelentette: a 2004-es, ukrajnai „narancsos forradalomhoz” és más, a volt szovjet tagköztársaságokban az elmúlt 20 év során „külső elemek beavatkozásával” lezajlott forradalmakhoz hasonló események mennek végbe Fehéroroszországban.

Az államfő szombaton kora délelőtt jelezte, hogy beszélni akar orosz hivatali partnerével, amit pedig egyes elemzők úgy értékelték, hogy Lukasenko Putyinhoz fordul segítségért.

Közben új, szabad és tisztességes választások kiírására szólította fel a fehérorosz vezetést az észt, a litván és a lett miniszterelnök.

Saulius Skvernelis litván, Jüri Ratas észt és Krisjanis Karins lett miniszterelnök Észtországban tanácskozott, utána adtak ki egy közleményt, amelyben önmérsékeltre szólítják fel a fehérorosz hatóságokat, és a kormányellenes tüntetők szabadon bocsátását követelik.

Oszlatják a rohamrendőrök a tüntetést Minszkben

A héten a három balti ország Lengyelországgal közösen már intézett hasonló felhívást Minszk felé. A lengyel államfői hivatal honlapján csütörtökön közzétett dokumentum hangsúlyozza: „közeli szomszédokként”, a NATO és az Európai Unió tagállamaiként azt szeretnék, hogy Fehéroroszország „stabil, demokratikus, független és jólétben élő” ország legyen.

Fehéroroszországban napok óta tömeges tüntetések zajlanak a vasárnap tartott elnökválasztás eredményei elleni tiltakozásul. A pénteken közzétett hivatalos végeredmény szerint Aljakszandr Lukasenko, az országot 26 éve irányító, 65 éves, hivatalban lévő elnök nyerte a vasárnapi elnökválasztást a szavazatok 80,1 százalékával, legfőbb vetélytársa, Szvjatlana Cihanouszkaja a szavazatok 10,12 százalékát kapta. Az ellenzék szerint Lukasenko csalással nyert.

Szombaton ismét több ezren vonultak utcára Minszkben, az emberek ismét a Puskinszkaja metróállomásnál gyülekeztek, ahol a héten egy tüntető életét vesztette a megmozdulások során.

A jelenleg Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja a választási eredmények közzététele után kijelentette, hogy az emberek többsége nem hisz Lukasenko győzelmében.

A hatóságok országszerte eddig mintegy 7 ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön aggodalmát fejezte ki a szomszédos ország helyzete miatt, és úgy vélekedett, hogy külső erők próbálnak beavatkozni Fehéroroszország belügyeibe, és megkísérlik destabilizálni az országot.

Lukasenko: „Ne merészkedjetek most az utcákra!”

Az elnök fenyegetőzött, ugyanakkor önmérsékletre intette a biztonsági erők tagjait a tüntetőkkel szembeni fellépésük során.