Az Európai Bizottság üdvözli az izraeli-emírségi békekötést

Az Európai Bizottság üdvözli az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között létrejött, a diplomáciai kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodást, amely mindkét ország számára előnyökkel jár, és elősegíti a közel-keleti stabilitás előmozdítását – jelentette ki Nabila Massrali, az uniós bizottság illetékes szóvivője pénteken.

A brüsszeli testület szokásos, déli sajtótájékoztatóján – kérdésre válaszolva – a szóvivő kiemelte, mindkét ország az Európai Unió partnere.

Hozzátette, a palesztin-izraeli rendezés témakörében az unió továbbra is elkötelezett a két államon alapuló megoldás mellett, és készen áll arra, hogy segítse a két fél közötti tárgyalások újrakezdését.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy az Egyesült Államok két „nagyszerű barátja” között „történelmi békemegállapodás” született, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai kapcsolatot létesít egymással. Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely diplomáciai kapcsolatot teremt Izraellel. A kapcsolatok normalizálásával egyidejűleg Izrael felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek bekebelezését.

Mint megírtuk, a palesztin vezetés ugyanakkor csalódásának adott hangot a békekötés miatt. „Becsaptak bennünket. A titkon kötött alku azonban most már teljesen nyilvános. Teljességgel kiárusítottak bennünket” — mondta Hanan Asravi, a palesztin vezetés veterán tárgyalója az izraeli-emírségi egyezményre reagálva.

Csalódottak a palesztinok és a telepesek Izrael és az Emírségek békekötése miatt

Irán szerint Abu-Dzabi „szégyenletes, jogtalan és egyben veszélyes döntésével” elárulta a palesztin népet, amely sohasem fog megbocsátani.