Félre a kétellyel? Izrael is segít tesztelni az orosz vakcinát

A Putyin orosz elnök által bejelentett, elsőként bejegyzett koronavírus-vakcina biztonsági és hatékonysági vizsgálataiban is részt vesz az izraeli Hadassah kórház – írja a The Jerusalem Post. A tudományos világ óvatosságra int az orosz vakcinával kapcsolatban.

A Hadassah Medical Center segíteni fog tesztelni azt a koronavírus-vakcinát, amit Oroszország bejelentett – nyilatkozta a lapnak Zeev Rotstein igazgató. „Részt veszünk a biztonságossági és hatékonysági vizsgálatokban” – tette hozzá.

A 103FM rádiónak adott interjúban arról is beszélt, hogy a vakcinát már odaadták néhány betegnek egy speciális program keretében.

„Hamarosan több információt kapunk a moszkvai polgármestertől, közvetlen kapcsolatban vagyunk a moszkvai embereinkkel, és megkapjuk az információkat, amint azok elérhetőek”

— mondta Rotstein.

Putyin kedden jelentette be, hogy Oroszország a világon elsőként bejegyezte a koronavírus elleni vakcinát. Úgy tudni, kevesebb, mint két hónap emberi tesztelés után, ami miatt több ország szakértője is óvatosságra intett.

Óvatosságra int az orosz koronavírus-vakcina kifejlesztője

„Ha vizet szállítanánk az amerikai piacra, valószínűleg azt állítanák, hogy vodka van benne, vagy hogy lopott a receptje. Úgy gondolom, hogy szét kell választani az általános szkepticizmust az valódi tudománytól” – üzente a kételkedőknek az oltóanyagot kifejlesztő kutatóintézet vezetője.

Az orosz egészségügyi miniszter ugyanakkor alaptalannak nevezte a vakcinával kapcsolatban megfogalmazott kétkedést. Mint mondta, két héten belül már az orvosoknál lesz a koronavírus elleni oltás, és októberre tervezik a vakcina tömeges beadását.

Juli Edelstein izraeli egészségügyi miniszter közölte, Izrael érdeklődik a vakcina iránt, de csak azután bocsátkoznak komolyabb tárgyalásokba, hogy meggyőződtek róla, valóban komoly oltóanyagról van szó.

„Éberen figyelünk minden jelentést, függetlenül attól, hogy melyik országból érkezik. Ha meggyőződtünk róla, hogy ez egy komoly termék, megpróbálunk tárgyalásokat kezdeményezni. A minisztérium munkatársai folyamatosan ezen dolgoznak. Az oltás azonban nem holnap érkezik” — mondta Edelstein.

Rotstein hangsúlyozta, hogy Izraelnek nem szabad egyből leírnia az orosz koronavírus-oltást.

„Határozottam azt javaslom, hogy az izraeli hatóságok ne csak az oltást fejlesztő amerikai vállalatokra összpontosítsanak, ne hagyják figyelmen kívül az orosz tudósok képességeit”

— mondta az igazgató.

A Hadassah vezetője szerint nem helyes szkeptikusnak lenni. Azt mondja, az orosz technológiával és tudománnyal kapcsolatban sok vád merül fel, de ő ezzel szemben az orosz űrkutatás egykori eredményeire emlékeztet.

A lap szerint az orosz állami televízió az űrversenyhez hasonló megmérettetésként határozta meg a koronavírus elleni vakcina kifejlesztését. Putyin ezen a héten bejelentette, hogy az ő országa nyert.

Az orosz vakcina gyártása Zelenogradban. Fotó: EPA/Andrey Rudakov

Rotstein azt is elmondta, hogy az orosz vakcina magán a koronavíruson alapul, nem csak az ún. mRNS-en, mint például az amerikai Moderna oltása, ezért biztonságosabb is, mint az utóbbi, mert az hagyományos technológián alapul. Ezzel szemben a Moderna mRNS oltása új megközelítést alkalmaz, amelynek emberi felhasználására még soha nem adtak ki engedélyt – mondja az izraeli kórházvezető.

A jelenlegi leggyakoribb védőoltások elsősorban a legyengített vírusokat tartalmazzák, amelyek nem okoznak megbetegedést, de kiváltják az immunválaszt.

Rotstein azt is hozzátette, hogy elismert zsidó tudósok nem csak az Egyesült Államokban vesznek részt a vakcina fejlesztésében, hanem a világon mindenütt, így Oroszországban is.

A lap emlékeztet, hogy Izrael saját oltást is fejleszt a Biológiai Kutatási Intézetben, ahol várhatóan októberben kezdik meg az emberi kísérleteket. Az ország emellett megállapodásokat írt alá az amerikai Modernával és az Arcturus Therapeutics-szel készülő oltásaik megvásárlásáról, amelyeknek már megkezdték az emberi tesztelését.

Putyin bejelentésének napján a tudományos világ több szereplője is kételyének adott hangot a Covid-19 elleni orosz vakcinával szemben.

„Lényegében nagyszabású, lakossági szintű tesztet folytatnak”

– jelentette ki Ayfer Ali, a brit Warwicki Egyetem gyógyszerkutatója, aki szerint a szupergyors bejegyzés azt jelentheti, hogy a vakcina lehetséges mellékhatásait talán még nem lehetett észrevenni.

A német egészségügy-minisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy nincsenek ismert adatok az orosz vakcina minőségével. A szóvivő emlékeztetett, hogy „az Európai Unióban a páciensek biztonsága a legmagasabb rendű prioritás”.

Októbertől embereken is megkezdenék a koronavírus-vakcinák tesztelését Izraelben

A terveket Beni Ganz védelmi miniszter is megerősítette.