Robbanó léggömbök: Izrael lezárta az egyik gázai határátkelőt

A Gázai övezetből Izraelbe átreptetett tűz- és robbanásveszélyes léggömbökre reagálva a zsidó állam keddtől további értesítésig lezárta a Kerem Salom határátkelőt.

„A döntést biztonsági mérlegelések után hozták meg, figyelembe véve a Gázai övezet terrorista szervezetei izraeli állampolgárok ellen elkövetett ismételt terrortámadásait, amelyek sértik Izrael szuverenitását” – közölte este a Védelmi Minisztérium Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) részlege, mely katonai összekötőként szolgál a palesztinokkal – írja az Új Kelet online.

„A tűzveszélyes léggömbök küldése és a biztonsági nyugalom megsértése elsősorban a Gázai-övezet lakosainak, a gazdasági fejlődésüknek és a lakosok polgári helyzetének javítására tett kísérleteknek árt. Az Izraeli Védelmi Erők és Izrael Állam határozottan fog reagálni a szuverenitásunk és polgáraink elleni bármilyen veszélyre.

A Hamászt terheli a felelősség azért, ami a Gázai övezetben történik vagy onnan ered Izrael irányába, és őt terhelik az izraeli polgárok ellen elkövetett erőszak következményei.”

Az üzemanyagot és a humanitárius segélyeket, beleértve az élelmiszert és gyógyszereket, továbbra is beengedik az övezetbe – írja az izraeli magyar lap.

Több mint egy tucat tűzről számoltak be hétfőn a Gázai övezettel határos izraeli közösségekben, melyeket Molotov-koktélt szállító léggömbök okoztak. Sérülésről nem érkezett jelentés.

A koronavírus nyomán néhány hónapig szüneteltek a gázai határ mentén a palesztinok tüntetései, gyújtogató és más határsértő akciói, de ismét megjelentek az övezet környékén a hőségben a kiszáradt növényzet lángba borítását célzó, Gázából indított, robbanó töltettel vagy benzines bombákkal felszerelt léggömbök.

Az övezetből másfél évvel ezelőtt kezdtek gyúlékony anyaggal, majd gránátokkal és lőszerekkel felszerelt léggömböket indítani Izrael felé. Emellett a palesztinok tavaly péntekenként tömegtüntetéseket  tartottak a határon, de a koronavírus megjelenése idején ezek az akciók szinte teljesen megszűntek. (MTI)

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet hétfőn legalább 8 rakétát lőtt ki a Földközi-tenger felé, állították az AFP riporterei. A gázai belügyminisztérium pedig kijelentette, hogy a rakétaindítások „az ellenállás részét képezik”.

Az AFP-nek nyilatkozó, Hamászhoz közel álló forrás szerint ez “üzenet” volt Izrael számára, hogy a gázai terrorszervezetek nem maradnak csendben az “izraeli blokáddal és agresszióval” szemben.

A nap folyamán számos tüzet okoztak Molotov-koktélt szállító léggömbök Erez, Be’eri és Nahal Oz területén.

Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap este Twitteren közölte, hogy a hadsereg légijárművei csapást mértek a Hamász egyik megfigyelőállomására az övezet északi részén, reagálva az Izraelbe átreptetett Molotov-koktélt szállító léggömbökre.

A terrorszervezet vezető tagja azt állította, a támadások újraindítása a Gázai övezetben tapasztalható „fokozódó nyomás és harag”, valamint a megrekedt tűzszüneti tárgyalásoknak tudhatók be. A megállapodások leszűkültek a Katartól kapott, szegény családoknak szánt 100 dolláros bankjegyekre, ami szerinte nem elegendő.

Válaszcsapást mért Izrael a Hamászra a palesztin terror-léggömbök miatt

A terror-léggömbök vasárnap számos tüzet okoztak az Gázai övezethez közel eső területeken.