Válaszcsapást mért Izrael a Hamászra a palesztin terror-léggömbök miatt

A terror-léggömbök vasárnap számos tüzet okoztak az Gázai övezethez közel eső területeken.

Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap este Twitteren közölte, hogy a hadsereg légi járművei csapást mértek a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet egyik megfigyelőállomására az övezet északi részén, reagálva az Izraelbe átreptetett Molotov-koktélt szállító léggömbökre — írta az Ujkelet.live.

A terror léggömbök a nap a folyamán számos tüzet okoztak az övezethez közel eső területeken.

Palesztin terror-léggömbök landoltak egy izraeli kibucnál

A megtorlócsapás ellenére folytatódott a robbanószerrel felszerelt léggömbök eregetése a Hamász uralta Gázai övezetből.

A héber nyelvű média szerint Beni Gantz védelmi miniszter (Kék-Fehér Párt) és Aviv Kochavi vezérkari főnök vasárnap délután megvitatta a gázai léggömbökkel kapcsolatos szituációt és arra a megállapodásra jutottak, hogy ezek a támadások jelentős válasszal fognak szembesülni, akár eszkaláció árán is.

A Haaretz napilapnak nyilatkozó vezető Hamász tisztviselő szerint a határon átreptetett robbanó léggömbök üzenetként szolgálnak Izraelnek és a nemzetközi szervezeteknek. A terrorszervezet vezető tagja azt állította, hogy a támadások újraindítása a Gázai övezetben tapasztalható fokozódó nyomás és harag, valamint a megrekedt tűzszüneti tárgyalásoknak tudható be. A megállapodások leszűkültek a Katartól kapott szegény családoknak szánt 100 dolláros bankjegyekre, ami szerinte nem elegendő.

„Azt mondták, egyetértés és megállapodás van infrastruktúra és humanitárius projektek előmozdítására, de úgy tűnik, hogy minden elakadt”.

Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap délben Twitteren közölte, hogy korábban a határ mentén zajló munkálatok során a Gázai övezet déli részénél gépfegyver tűzről kaptak jelentéseket.

A munkálatokat leállították. A hadsereg aknavetőtűzzel reagált, füstöt okozva, hogy evakuálhassák a munkálatokban résztvevőket a területről. Ekkor azonban a lövéseket a helyszínre vezényelt izraeli csapatokra irányították. Sérülés nem történt.