Netanjahu: az Egyesült Államok állította le az annektálást

Az izraeli miniszterelnök a 20-as hírcsatornának adott interjújában az Egyesült Államokat okolta a Júdea és Szamária egyes területeit érintő annektálás folyamatának megtorpanásáért – írja a The Jerusalem Post.

„Kezdetektől fogva világos volt, hogy szuverenitásunk kiterjesztése csak amerikai megegyezéssel történhet. Máskülönben már rég megtettem volna, más miniszterelnökökhöz hasonlóan” – fogalmazott Benjamin Netanjahu.

Donald Trump amerikai elnököt rendkívül lefoglalták más ügyek, és a szuverenitás most nem szerepelt az első helyen a listáján.

„Remélem, a közeljövőben megléphetjük ezt és más diplomáciai szempontból fontos lépéseket” – mondta Netanjahu, aki saját szerepét méltatta az olyan amerikai döntésekben, mint a követség Jeruzsálembe költöztetése, a Golán-fennsík Izrael részeként történő elismerése vagy a júdea-szamáriai zsidó telepek elismerése.

„Mindez nem véletlenül történt” – fogalmazott az izraeli miniszterelnök, aki a Ciszjordánia mintegy 30%-át magába foglaló terület Izraelhez való csatolásával kapcsolatban kijelentette, hogy „már három éve dolgozom Trump elnök csapatával az ügyön, mely szerintem Izrael érdekét szolgálja.”

Netanjahu annektálással kapcsolatos megjegyzése azért is érdekes, mert sokan egy hamarosan bekövetkező, két éven belüli negyedik választást vizionálnak. Amennyiben ez így lenne, úgy az annektálás kérdése legalább decemberig lekerül az asztalról.

Az izraeli szuverenitás kiterjesztésének fontosságát ismertette a szamáriai regionális tanács vezetője, Joszi Dagan egy evangélikus vezetőkkel folytatott Zoom-megbeszélésen.

„Ha segítenek mindegyik közösség Izraelhez való csatolásában, úgy a történelem úgy fog emlékezni önökre, mint akik a jó oldalon álltak” – jelentette ki Dagan.

Szintén a szuverenitás volt a témája a Judit Katsover és Nadia Matar vezette Szuverenitási Mozgalom vezetői és Amir Avivi közti találkozónak. Avivi a Biztonságért Mozgalom nevű szervezet vezetője.

Avivi is az amerikai befolyás fontosságáról beszélt, úgy fogalmazva, „az a politikai ajándék, amit az Egyesült Államok tud számunkra biztosítani, nagyon fontos számunkra.”

Katsover, Matar és Dagan egyébként támogatják a szuverenitás kiterjesztését, de azt nem a Trump-féle terv alapján képzelik el, mivel az egy bizonyos idő múltán és számos feltétel teljesülésének esetén támogatja egy palesztin állam létrejöttét.

Szintén hétfőn találkozott Saeb Erekat, a Palesztin Hatóság főtitkára Philip Hall-al, a jeruszálemi brit konzullal, akinek azt ecsetelte, mennyire fontos megállítani az izraeli annektálási folyamatot és folytatni a béketárgyalásokat az 1967-es határok figyelembevételével.

Mélyül a koalíciós ellentét, elmaradt Izraelben a kormányülés 

A felek már a kormányülés napirendjéről sem tudtak megállapodni.