Mélyül a koalíciós ellentét, elmaradt Izraelben a kormányülés 

A felek már a kormányülés napirendjéről sem tudtak megállapodni.

Elmaradt az izraeli kormány szokásos vasárnapi ülése a koalíciót alkotó jobboldali Likud és a centrista Kék-Fehér párt növekvő ellentéte miatt — jelentette a helyi média vasárnap az MTI szerint.

A felek már a kormányülés napirendjéről sem tudtak megállapodni: a Likud éjjeli bejelentésük szerint egy gazdasági segélyprogramról akart tárgyalni, a Kék-Fehér közleménye szerint viszont ez a segélyprogram még elő sincs készítve, és valójában azért nem ültek össze, mert a Likud nem hajlandó tárgyalni a koalíciós egyezményben rögzített, a kormány munkájának stabilitását garantáló szabályzatról.

Ebben, a koalíciós egyeztetéseken elfogadott és a Likud által aláírt, de mindeddig meg nem szavazott szabályzatban egyebek közt rendeznék a kormány napirendjére kerülő kérdések ügyét, hogy minek alapján és hogyan döntenek erről, és rendeznék az egyenlőség elvét is. A Kék-Fehér bejelentette, hogy mindennek ellenére készek telefonon szavazni bármely, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos ügyben.

Imbolyog a kötéltánc-koalíció Izraelben

Nehezen követhető pártpolitikai kavarások bénítják a járvánnyal, gazdasági-politikai válsággal és a költségvetéssel bajlódó Netanjahu-Ganz-kormány erőfeszítéseit.

Az egységkormány felállításakor abban állapodott meg Benjámin Netanjahu, a Likud párt elnöke és Beni Ganz, a Kék-Fehér elnöke, hogy egyenlő számú minisztert delegálhatnak a kormányba. Netanjahu azonban több minisztert nevezett ki, és ezért bármilyen döntést megszavaztathat a kormányban, és ha kiírnák az új választásokat, akkor az átmeneti kormányban is — emlékeztetett vasárnap a Ynetnews. Ezt a kérdést is elrendezné a Ganz követelte szabályzat.

A Ganz vezette Kék-Fehér párt ragaszkodik a koalíciós egyezménybe a Likud akkori kérésére bevett kétéves költségvetéshez is, amely szerintük stabilitást ígérve szabályozná a kormányzat pénzügyeit 2020-ra és 2021-re. A Netanjahu vezette Likud viszont mégis külön, egyéves költségvetést követel 2020 hátralévő hónapjaira.

Ha nem sikerül egyezségre jutniuk, és augusztus 25-ig nem születik meg a büdzsé, akkor automatikusan új választásokat írnak ki Izraelben már november közepére, mert a helyi törvények szerint az új kormány felállása után száz napon belül dönteni kell a költségvetésről.

A 12-es televízió politikai szakértői szerint Netanjahu valójában ismét választásokat szeretne, mert abban bízik, hogy ezúttal jobboldali-vallásos tömbje képes lesz megszerezni a százhúsz tagú Knesszet mandátumainak több mint felét, és új kormányt tud alakítani a jogi ügyekben kezét többször megkötő centrista Kék-Fehér nélkül, akik megszerezték az igazságügyi minisztériumot a koalíciós egyezkedésben. A kormányfő a jogi ügyek felügyeletét kulcsfontosságúnak tekinti korrupciós perének számára kedvező kimenetele érdekében.

A Likud tisztviselői a Ynetnews szerint úgy vélik, hogy Netanjahu a következő napokban megvizsgálja, hogy tud-e egy szűk többséggel, 61 képviselő által támogatott kormányt megalakítani a Knesszet feloszlatása nélkül. Ehhez legalább két politikust kell átcsábítania a vallásos-jobboldali tömbön kívülről, és a 13-as televízió beszámolója szerint Netanjahu már tárgyalt két, a Kék-Fehérhez tartozó miniszterrel.

Eközben a Knesszet automatikus feloszlatásáig megmaradt bő két hétben jelentős nyomás nehezedik a Kék-Fehérre az ellenzék padsoraiból. A korrupciós törvények elfogadásához szeretnék megszerezni támogatásukat, amelyek megakadályoznák, hogy kormányt alakíthasson büntetőügyben vádlottá vált politikus.

November közepén újra választások lesznek Izraelben?

Netanjahu egyéves, Ganz kétéves büdzsét szeretne. Ha augusztus végéig nem jutnak dűlőre, automatikusan új választást írnak ki.

Ezzel a lépéssel megakadályozhatnák, hogy Netanjahu részt vegyen a következő választásokon, és ezzel okafogyottá tennék az új választásokat is. A Kék-Fehér nem nyilvánított véleményt egyelőre erről a jogszabályról, noha az indítványnak többsége lehet a Knesszetben, ha csatlakoznak az ellenzékhez. A Likud és a Kék-Fehér a helyi médiában az utóbbi napokban elkezdte egymást vádolni az egyre valószínűbbé váló új választások miatt. A Likud politikusai a közvélemény-kutatások tanúsága szerint rendkívül nehéz helyzetbe kerültek, a parlamenti kiesés rémével is szembenéző Kék-Fehér pártot azzal vádolják, hogy választásokat akar, a Kék-Fehér viszont Benjámin Netanjahut okolja ugyanezért.

Eközben szombaton ismét Netanjahu- és kormányellenes tömegtüntetések voltak. Országszerte közel 300 útkereszteződésnél és autópálya fölötti hídon követelték néhány tucattól több százig terjedő csoportokban az izraeliek a kormányfő távozását, készáriai házánál több százan, jeruzsálemi rezidenciájánál pedig a közszolgálati tv híradása szerint mintegy 15 ezren követelték lemondását.