November közepén újra választások lesznek Izraelben?

Az elmúlt hetekben a kormányzó Likud és koalíciós partnere, a Kék-Fehér között folyamatosan nő a feszültség a költségvetés kapcsán, ami új választásokhoz vezethet, másfél éven belül negyedszer.

Mint arról többször beszámoltunk, a költségeiben és nagyságában is egyaránt túlméretezett koalíció rövid életének, valamint a Likudon belül zajló hatalmi harcoknak úgy tűnik, az úgynevezett kétéves költségvetés miatt kialakult válság fog véget vetni.

Beni Ganz védelmi miniszter és rotációs miniszterelnök (Kék-Fehér) ragaszkodik a kétéves költségvetés elfogadásához, ahogy az a koalíciós megállapodásban szerepel, míg Benjamin Netanjahu miniszterelnök ragaszkodik az egyéves költségvetés elfogadásához – írja az Új Kelet online.

A lap szerint az egyéves verzió lehetőséget adna Netanjahu számára, hogy júniusban új választásokra kerüljön sor, feltéve, hogy miniszterelnöki ideje alatt nem megy át a 2021-es költségvetés. Ebben a helyzetben Netanjahu miniszterelnök maradhatna egy átmeneti kormány élén, amíg az új választásokat megtartják.

Ha viszont nem sikerül egyezségre jutniuk, és augusztus 25-ig nem születik meg a büdzsé, akkor automatikusan új választásokat írnak ki Izraelben már november közepére,

mert a helyi törvények szerint az új kormány felállása után száz napon belül dönteni kell ebben a kérdésben – emlékeztet az MTI tudósítója.

A 12-es televízió politikai szakértői szerint Netanjahu ismételt választásokat szeretne, mert abban bízik, hogy ezúttal az általa vezetett jobboldali-vallásos tömb képes lesz megszerezni a százhúsz tagú kneszet mandátumainak több mint felét, és új kormányt tud alakítani a jogi ügyekben kezét többször megkötő centrista Kék-Fehér párt nélkül, amely megszerezte az igazságügyi minisztériumot a koalíciós egyezkedésben.

Csütörtök este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató és a 13-as csatorna közzétette legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményeit. Az eredmények szerint a miniszterelnök pártja 6-7 széket veszítene amennyiben a választásokra ma kerülne sor, míg korábbi szövetségese, a nemzeti-vallásos Jamina akár meg is triplázhatná jelenlegi székeinek számát. Az egységkormány érdekében szétbontott Kék-Fehér székei az egykori szövetséges, Jáir Lapid Jes Atid pártjához vándoroltak.

Januárban kezdődik a miniszterelnök korrupciós pere, hetente háromszor tartanak majd tárgyalásokat, és Netanjahunak egyelőre nincs jogi képviseletét ellátó ügyvédi csoportja. A tévé szakértői szerint nem világos, hogy miként tervezi védelmét.

Ha a Kék-Fehér párt kezében marad az igazságügyi tárca, akkor januárban minden bizonnyal megkezdődik a tárgyalási szakasz, a bizonyítási eljárás, a tanúk meghallgatása, akiknek vallomásait várhatóan nagy terjedelemben taglalja majd a média.

Az Új Kelet teljes cikke itt olvasható.

Imbolyog a kötéltánc-koalíció Izraelben

Nehezen követhető pártpolitikai kavarások bénítják a járvánnyal, gazdasági-politikai válsággal és a költségvetéssel bajlódó Netanjahu-Ganz-kormány erőfeszítéseit.