Koronavírus Izraelben: minden eddiginél több áldozatra számítanak augusztusban

Naponta kilenc új beteg szorul arra, hogy lélegeztetőgépre kapcsolják, és az eddigi hónapok statisztikái alapján több ember kerülhet kórházba, mint a járvány eddigi csúcsán.

Az izraeli egészségügyi minisztérium adatai szerint Izrael nehéz hónap előtt áll, mert várhatóan rekordszámú beteg fog meghalni a koronavírus miatt  — számolt be vasárnap délután The Jerusalem Post.

Az előrejelzés szerint több ember kerülhet kórházba, mint a járvány eddigi csúcsán. Az adatokat azután hozták nyilvánosságra, hogy a kormány bejelentette, a következő két hétben nem szigorítják a járványügyi rendelkezéseket.

Az adatok a következőt mutatták: júliusban 977 súlyos beteget kezeltek kórházakban, míg ugyanez a szám áprilisban 481 volt. Míg áprilisban a betegek többsége 65 év feletti volt, addig a júliusi betegek többsége a 18 és 65 év közötti korosztályhoz tartozott. Nem túl biztató, hogy augusztus első kilenc napján már 355 súlyos beteg került kórházba.

A minisztérium adatai szerint a lélegeztetőgépen levő betegek adatai is aggodalomra adnak okot. Áprilisban 222 beteg szorult rá, hogy gépi lélegeztetést kapjon, augusztusban pedig már 91 főnél jár a statisztika, ami, ha így folytatódik, új negatív rekord dőlhet Izraelben.

Vasárnap a legnagyobb kórházak már mind kapacitáson felül működtek; a Hadassah például 194 százalékos terheltséget jelentett. A helyzet azért is drámai, mert normális esetben a nyári hónapok nyugodtan telnek.

Korábban a szakértők arra figyelmeztetettek, hogy ha a megbetegedések nem csökkennek, akkor a kórházak nem fogják bírni a terhelést. Jelenleg 24 433 betegről tudnak és szombaton 763 fővel nőtt a betegek száma. Szombaton több, mint nyolcezer embert teszteltek le, 9 százalékuknál mutatták ki a vírust.

A járvány kezdete óta 594 izraeli halt meg a koronavírus miatti komplikációkban.

Októbertől embereken is megkezdenék a koronavírus-vakcinák tesztelését Izraelben

A terveket Beni Ganz védelmi miniszter is megerősítette.