Eldőlt, milyen intézkedések mellett nyitnak szeptembertől az iskolák Izraelben

A negyedik osztálytól fölfelé például állandóan maszkot kell majd viselniük a diákoknak, és minden nap szülői igazolást kell vinniük egészségükről.

Szeptember elsején megnyitják az izraeli iskolákat a koronavírus járvány ellenére Joáv Gallant oktatási miniszter döntése szerint — közölte az MTI.

Gallant a Knesszet ülésén jelentette be, hogy az izraeli gazdaság működése, a szülők munkába állása érdekében újraindul az oktatás az iskolákban a jelenleg napi 1600 körüli új fertőzést okozó koronavírus járvány, a második hullám ellenére.

Az oktatási minisztérium a pénzügyminisztériummal közösen dolgozta ki a tanítás módját, mely a folyamatosságon és a rugalmasságon alapul. Az óvodások hetente hatszor, teljes időben, korlátozások nélkül fognak óvodába járni — jelentette a Ynetnews.

Az első és a második osztályosok csak öt napot lesznek az intézményekben, a harmadikosok és a negyedikesek pedig szintén öt napon, maximum 18 fős csoportokban fognak tanulni.

Az ötödikesek és a hatodikosok egy héten kétszer hagyják el otthonukat, és szintén legfeljebb 18 fős csoportokban tanítják majd őket, a hét hátralévő napjain távoktatást tartanak számukra. A nagyobbak várhatóan csak hetente egyszer mennek el az iskolába, egyébként otthonról, számítógépek és az internet segítségével oktatják őket.

Az iskolákban a negyedik osztálytól fölfelé állandóan maszkot kell viselniük a diákoknak, és minden nap szülői igazolást kell vinniük egészségükről. A gyerekek állandó csoportokban és mindig azonos oktatókkal tartózkodnak az épületekben.

Az oktatás koronavírus-járvány megkövetelte rendszeréhez 13 ezer új tanárra van szükség a The Jerusalem Post szerint, ami 4,2 milliárd sékeles (mintegy 400 milliárd forintos) többletkiadást igényel.

Koronavírus Izraelben: minden eddiginél több áldozatra számítanak augusztusban

Úgy tűnik, a neheze még hátra van.

Mindeközben hétfőn összeült a Knesszet „koronabizottsága” is, hogy megvitassa a légi közlekedés újraindításának kérdését. Elsősorban annak feltételeiről döntenek, hogy miként látogathatnak a jövőben az izraeliek a „zöld” országokba, és milyen feltételekkel fogadják a külföldről Izraelbe érkezőket.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 83 540 embert fertőzött meg igazoltan a koronavírus, jelenleg 23 998 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

Vasárnap 884 új vírushordozót találtak, de ez a csekélyebb számú szombati szűrővizsgálatoknak köszönhető, mert általában napi 1600-1700 új esetet diagnosztizáltak az elmúlt héten. Jelenleg 843-an fekszenek koronavírus okozta betegség miatt kórházban, közülük 397-en súlyos esetnek minősülnek, 118 embert lélegeztetőgépen tartanak. A járvány kitörése óta 606-an haltak meg a betegségben.