Összecsapások Bejrútban

A hanyag és korrupt politikai vezetők távozását követelte a feldühödött tömeg a libanoni fővárosban négy nappal a brutális vegyi robbanás után, amely legalább 158 emberéletet követelt. A rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők egy csoportja ellen.

„Bosszút! Bosszút! Vesszen a rezsim!” – ezt skandálta a tömeg az AFP helyszíni jelentése szerint.

„A három napig tartó romeltakarítás és sebnyalogatás után ideje, hogy kitörjön a bennünk lévő harag és megbüntessük őket”

– mondta a 28 éves Faresz Halabi a francia hírügynökségnek a politikai vezetőkre utalva.

A tiltakozást a szervezők az „Ítélet napja” címszóval hirdették meg, a libanoni közösségi médiában pedig a tüntetésekkel kapcsolatban a leggyakoribb kifejezés az, hogy „Akasszátok fel őket!”.

A rohamrendőrség könnygázt vetett be a fiatal tiltakozók egy csoportja ellen, akik kövekkel és botokkal dobálták meg a rendőröket, és megpróbáltak áthatolni azon a kordonon, amellyel a rendőrség a parlamenthez vezető utat lezárta. A tömeg nagy része azonban az AFP szerint békés volt.

Libanoni kormányellenes tüntetõk a politikai elit távozását követelik Bejrútban. Fotó: MTI/EPA/Nábil Munzer

Nem sokkal korábban találkozott Michel Aun libanoni elnökkel, Haszan Diáb kormányfővel és Nabih Berri parlamenti elnökkel Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A politikus a Twitteren azt írta, hogy

kifejezte az európaiaknak a libanoni nép iránti szolidaritását, egyben világossá tette, hogy a libanoni politikai erőknek együtt kell működniük egymással a közjó érdekében, és reformokat kell végrehajtaniuk.

Libanon már a keddi robbanás előtt is hónapokon óta forrongott. 2019 ősze óta hatalmas tüntetések voltak országszerte, az ország gazdasága és a libanoni font árfolyama mélyrepülésbe kezdett, tömegek követelték az általuk a válságért felelősnek tartott politikai elit távozását.

Aun elutasította, hogy nemzetközi nyomozás induljon a robbanással kapcsolatban. A libanoni államfő szerint a helyi hatóságok kivizsgálják, hogy a detonációt „külső beavatkozás” váltotta-e ki, például egy bombarobbanás.

Kedden hatalmas robbanás rázta meg a libanoni fővárost, ami csak tovább szította a sokak által alkalmatlannak és korruptnak tartott politikai elittel szembeni haragot. Több mint 2700 tonna, évek óta a kikötőben tárolt ammónium-nitrát robbant fel. A detonációban legalább 158 ember meghalt, mintegy hatezren megsérültek és százezrek otthona vált lakhatatlanná Bejrútban.

A detonációt követően kiderült, hogy a kikötői illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat arra, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de végül senki nem tett semmit annak érdekében, hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból.

A hatóságok eddig 19 embert vettek őrizetbe, köztük a bejrúti kikötő és a vámhivatal vezetőjét.

Bejrúti tragédia: megszólalt a felrobbant vegyi anyagot szállító orosz hajó kapitánya

Rendkívül robbanásveszélyes és nagyon magas koncentrációjú volt az az ammónium-nitrát, amelyet egy orosz hajó szállított a bejrúti kikötőbe hét éve.