Megugrott a spermadonorok száma Izraelben

A koronavírus krízis következtében munkanélkülivé vált férfiak tömegei próbálják ivarsejtjeiket pénzzé tenni. 

Az elmúlt hónapokban drasztikusan nőtt a munkanélküliség Izraelben. Egy jelentés szerint biztos megélhetés hiányában sokan átmeneti megoldásokat keresnek. Így például az elmúlt hónapokban 100-300%-al megnőtt a sperma felajánlások száma – írja a The Jerusalem Post. 

Egy N12 jelentés szerint a donorok között megtalálhatóak a technológiai szektorból elbocsátott emberek, és leszerelt katonák is. A leszerelt katonák helyzete különösen nehéz, hiszen jelenleg a piacot elárasztják a munkakereső emberek. A magánkórházak és az állami intézmények is azt jelentették, hogy jelentősen megnőtt a sperma felajánlások száma.

Az orvosok szerint ez a „szülők” szempontjából előnyös, hiszen így „nagyobb a választék” és felgyorsul az igénylés folyamata is.

Egy magánklinikán egy felajánlásért egy férfi akár 1500 sékelt is kaphat, ami 130 ezer forintnak felel meg.

Az ár a férfi családi hátterétől, egészségi állapotától, tanultságától, katonai tapasztalaitól is függ,

mivel a potenciális „szülők” ez alapján választják ki a nekik megfelelő donort. Állami kórházban csak 600 sékelt kapnak, de van lehetőség arra, hogy egy férfi heti két felajánlást tegyen.

Izraelben nincs etikai limitje a felajánlásoknak, így egy férfi donorként akár 4800 sékelt is kereshet egy hónap alatt.

Az N12-nek nyilatkozó fiatalok mind a koronavírus miatt veszítették el az állásukat. Egy 25 éves szakács elmondta, hogy a járvány miatt elvesztette a pozícióját és jelenleg a donorként havi 3000 sékelt (260 ezer forint) is megkeres. A legtöbben a barátaik javaslatára fordulnak ehhez pénzkeresési módszerhez.

Egy spermabank vezetője szerint nemcsak a munkanélküliség miatt növekedett meg a donorok száma,

hanem mert nagy kampányt folytattak, hogy a fiatalok tegyenek felajánlásokat. Az orvos szerint így sokkal több átfogó genetikai vizsgálatot tudnak végrehajtani.

Bíróság vethet véget a zsidó sorozat-bérapa karrierjének

Ari Nagelnek 38 gyermeke van már világszerte.