Drónelhárító ruha hozhat technológiai forradalmat az izraeli hadseregben

A speciális felszerelést a Skylock nevű izraeli startup cég fejleszti és gyártja, darabja mintegy 50 ezer dollárba kerül. Már adtak el belőle a NATO-nak és az amerikai hadseregnek is — írja a Ctech technológiai weboldal.

A drónok egyre elterjedtebb formáját jelentik a hadviselésnek, emiatt az ellenük szolgáló védelemre is egyre nagyobb szükség mutatkozik. A drónelhárító öltözetek hatékony alternatívát kínálnak azokkal az általánosan használt módszerekkel szemben, melyekkel igyekeznek kilőni a drónokat.

Éppen ezért az izraeli hadsereg és rendőrség is fontolóra vette, hogy egy speciális, Izraelben kifejlesztett védőöltözettel szerelje fel tagjait.

A Skylock által tervezett ruha mindössze 1.5 kg súlyú mellény, mely képes egy kilométeres távolságban hatástalanítani a drónokat.

Az eszközhöz tartozik egy detektor és egy drónelfogó, melynek használatáról az öltözet viselője dönthet.

Számos izraeli harcászati fejlesztéssel foglalkozó cég dolgozik drónelhárító készülékeken, így a Rafael, az Elbit és az Elta is, azonban az eddig kifejlesztett eszközök jóval nehezebbek — noha nagyobb távolságot is képesek bemérni. A Skylock által kifejlesztett termék könnyű mozgathatósága miatt mutatkozik különösen ígéretesnek.

Lézerkupolával szedik le a Hamász pokolgépes drónjait és lufijait

Az új rendszer a célponton kívül másra nem veszélyes, és akár nyilvános rendezvényeken is bevethető.