Budapest a világ legmegfizethetőbb üzleti fővárosa

Egy új tanulmány szerint Budapest a legmegfizethetőbb város az üzleti tevékenység folytatása szempontjából. Tel-Aviv a tizedik lett ebben a rangsorban — olvasható az Izraeli Nagykövetség blogján.

Az angliai székhelyű Utility Bidder a fizetéseket, az irodai költségeket, az villanyszámlát, az internet díjakat és a társasági adót hasonlította össze az OECD országok 70 városában. Az összesítés két végpontján Budapest és San Francisco végzett. Budapestet közvetlenül a visegrádi országok fővárosai követik listán, és Tel-Aviv is bekerült a lista élvonalába.

Budapest 90,72 ponttal végzett az első helyen. Ez jelentősen jobb eredmény a második helyezett Prágánál, amely 83,91 pontot ért el. A tizedik helyezett Tel-Aviv összpontszáma 68,83, ez szintén a legmagasabbak között van.

Ha a Utility Bidder listája alapján hasonlítjuk össze Budapesten és Tel-Avivot, akkor a legnagyobb különbséget a munkavállalók fizetése között találjuk. Budapesten az éves fizetés 16,600 angol font, Tel-Avivban 44,620 GBP, ez több, mint két és félszeres különbség.

A második helyezett Prágában 20,230 angol font, a Tel-Avivot megelőző Malagában pedig 27,300. A tízes listán szereplő városok közül a legkevesebb fizetést, évi 13,032 angol fontot a 6. helyezett Mexikóvárosban dolgozók vihetik haza a tízes listán szereplő városok közül.

Az irodai költségeket tekintve Budapesten az egy négyzetlábra jutó költség 33,51 angol font, míg Tel-Avivban 62,21. Érdekesség, hogy a negyedik helyezett Pozsonyban jóval alacsonyabb az irodai költség, mint Budapesten, mindössze 23,30 angol font.

A lista szerkesztői Tel-Aviv kapcsán kiemelték, hogy a város a világ egyik innovációs központja.

Mint arról korábban már mi is írtunk, Izrael a harmadik legjelentősebb startup-nagyhatalom a világon.

Izrael a harmadik legjelentősebb startup-nagyhatalom a világon

Egy rangos felmérés szerint az izraeli innováció központjaként ismert tel-avivi térség nemzetközi összehasonlításban a hetedik legideálisabb város a startupok számára.