A koraszülés megelőzését forradalmasíthatja egy izraeli újdonság

Izraeli orvosok és mérnökök csapata egy egyszerű, de komoly kutatásokon alapuló orvostechnikai eszközt fejlesztettek, amely megakadályozza a koraszülést, a leggyakoribb súlyos és költséges problémát a szülészetben – írja a The Jerusalem Post.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az országok között átlagosan tíz csecsemőből egyet fenyeget a koraszülés kockázata, ez évente 15 millió újszülöttet jelent. A koraszülött csecsemők a halál és a tartós rokkantság kockázatának vannak kitéve születésükből származó komplikációk miatt.

Ezen túlmenően a koraszülés miatt az egészségügyi intézmények és a családok anyagi terhe hatalmas, és az orvostudománynak jelenleg nincs hatékony működő megoldása erre a problémára.

A 2018-ban létrejött, PregnanTech nevű izraeli céget éppen azért alapították, hogy hozzon létre megoldást ezen a területen.

„A koraszülés megelőzése érdekében forradalmasítani akarjuk a kezelés jelenlegi formáját”

– mondta Dr. David Shashar nőgyógyász, a PregnanTech vezérigazgatója.

A PregnanTech Lioness nevű eszközét a Tel Hashomer-i Sheba Orvosi Központ szülészei és nőgyógyászai, valamint a Trendlines Labs és az Eliachar Technologies mérnökei fejlesztették ki.

„A koraszülés gyakran katasztrofális esemény”

— mondta Shashar.

Az évi 15 millió koraszülött csecsemőből egymillió nem éli túl, másik egymillió pedig élete végéig fogyatékkal él. A koraszülések száma a fejlett országokban az összes szülés 5–12 százalékát teszi ki, az elmaradott országokban viszont ugyanez akár 18 százalék is lehet.

„Az arányok nem változtak évtizedek óta” – mondja Shashar, hozzátéve:

„Bizonyos esetekben az orvosok megkísérlik megakadályozni a korai szülést olyan módszerekkel, mint például hormonok, gyógyszerek, a méhnyak varrása, vagy pesszáriumok, ám ezek többnyire nem sikeresek.”

„Az összes terhesség 9–17 százalékát veszélyezteti koraszülés” – mondta a nőgyógyász.

„Ez egy nagy piac. Máig nincs sikeres megoldás, amelyre kétségbeesetten várnak az egészségügyi rendszerek. Vezető orvosok Izraelben és szerte a világban áttörésnek tekintik a termékünket”

– fogalmazott Shashar.

A Lioness egy szilikongyűrű, amelyet magasan helyeznek el a méhnyak körül, egy egyszerű, nem sebészeti eljárással, amely mindössze néhány percet vesz igénybe az orvos rendelőjében vagy a kórházban.

PregnanTech

No Description

A gyűrű speciális szerkezete lehetővé teszi, hogy a helyén maradjon, és meghosszabbítva, valamint zárva tartsa a méhnyakat, még összehúzódások esetén is. Csökkenti a méhnyak terhelését, gátolva ezzel a koraszüléshez vezető biomechanikai hatásokat, ezzel hetekkel késleltetheti a szülést.

„Az anyaméh minden egyes hete kritikus a magzati fejlődés szempontjából, és akár csak egy hét különbség is eldöntheti, hogy a gyermek egészségesen nő fel, vagy számos egészségügyi problémával”

– mondja Shashar.

A koraszülötteket hetekig, vagy akár hónapokig intenzív osztályon kezelik, miközben a szülők aggódva várnak. Ezenkívül a koraszülés nemcsak az anyák és csecsemőik fizikai egészségét érinti, hanem komoly anyagi terhet jelent a családoknak és az egészségügyi ellátórendszereknek világszerte. A koraszülöttek gondozásának költsége átlagosan a tízszerese a nem koraszülött csecsemőkhöz képest.

Az Egyesült Államokban a koraszülésekkel kapcsolatos kiadások meghaladják a 25 milliárd dollárt évente. A PregnanTech becslése szerint a Lioness piaci potenciálja meghaladja az évi 2 milliárd dollárt, csak a fejlett országokban.

A jelenlegi klinikai vizsgálat után egy második vizsgálatot terveznek a koraszülés kockázatával küzdő terhes nőkkel a londoni King’s College Kórházban, az Egyesült Királyság vezető szülészeti szakembereinek jóváhagyásával.

Megúszhatják a terheléses cukortesztet a kismamák

Az új izraeli technológiával nem csak időben szűrhető ki a cukorbetegség, de az egyik legkellemetlenebb terhességi tesztet is örökre el lehet felejteni.