Az izraeli hadsereg a szíriai határ mellett akadályozott meg egy támadást

Egy  négy emberből álló csoport lépte át a zsidó állam határát Szíria felől és próbált meg izraeli területen robbanószereket elhelyezni, azonban az izraeli hadsereg légi és szárazföldi alakulatai semlegesítették a beszivárgókat.

Az izraeli hadsereg szóvivője a határ mentén egyre gyakoribb támadások kapcsán kijelentette: „nemrég az izraeli hadsereg sikerrel akadályozta meg, hogy terroristák robbanóanyagokat telepítsenek”. Hidai Zilberman elmondta, hogy ugyan nem tudják pontosan, kik állnak a támadás mögött, a hadsereg úgy véli, a szíriai rezsim tehető felelőssé minden, a területéről indított akcióért – közli a The Jerusalem Post..

„Sok szervezet van Szíriában, egyesek Irán szolgálatában. Nem tudhatjuk bizonyosan, ki áll a támadás mögött. Nem mondhatjuk azt, hogy a Hezbollah akciójáról van szó, de nem is zárhatjuk ki” – tette hozzá a szóvivő.

A Sheeba farm Har Dovban

Izrael északi részén mintegy 10 napja lett érzékelhető a feszültség, amikor Izrael a Hezbollah egy ügynökét likvidálta egy légitámadás során. A biztonsági erők az elmúlt napokban számos gyanúsan viselkedő pásztorra lettek figyelmesek a régióban.

A Hezbollah a Golán-fennsík számos pontján igyekszik információt gyűjteni, ehhez legtöbbször ártatlannak kinéző pásztorokat használnak, ahogy erről a Neokohn is beszámolt.

A mostani incidens a Szíriát és a zsidó államot elválasztó ún. Alfa-vonal mentén történt. A hadsereg szóvivője szerint a terroristák nem a határkerítésen keresztül léptek izraeli területre. A meghiúsított támadásra egy használaton kívüli katonai táborhely közelében került volna sor. Az állomáshelyen rövid ideig tábori kórházat is működtetek 2017-ben. Ebben a kórházban mintegy 6.800 szírt láttak el, akik a Szíriában folyó harcokban sebesültek meg.

A libanoni Hezbollah szíriai befolyása jelentősen megnőtt, miután a Szíriai Arab Hadsereg ismét megerősítette jelenlétét az ország déli részében.

Izrael kijelentette, nem fogja engedni, hogy a Hezbollah a Golán-fennsíkon keresztül fejtse ki terrorista tevékenységét, ennek megfelelően számos támadást hajtottak végre a szervezet állásai ellen.

Annak ellenére, hogy a Hezbollah korábban jellemzően a Har Dov térségben támadt az izraeli hadsereg állásaira, Hasszán Naszrallah terrorvezér arra figyelmeztette a zsidó államot, hogy támadásaikra a jövőben a teljes északi, Libanonnal és Szíriával közös határ mentén sor kerülhet, amennyiben Izrael akár egyetlen katonájukat is likvidálja.

Mi történt hétfő késő délután Izrael északi határánál?

A Hezbollah terrorszervezet narratívája szerint az incidens valójában meg sem történt, azt csak az izraeliek találták ki.