Mi történt hétfő késő délután Izrael északi határánál?

Füst szállt fel a Har Dov hegy közelében, minden észak-izraeli lakost arra kértek, maradjanak otthonukban. De vajon elkezdődött-e a Hezbollah beígért támadása? 

Az izraeli hadsereg közlése szerint az ún. kék vonal mögül három-öt Hezbollah terrorista támadását akadályozták meg. A terroristák visszamenekültek Libanonba, tűzharcról nem számoltak be, és mindkét oldal kijelentette, hogy az akciónak nincsenek áldozatai – írja elemzésében a The Jerusalem Post.

Az izraeli katonai szóvivő tagadta a libanoni média állítását, miszerint Kornet páncéltörő rakétát lőttek ki egy izraeli tankra. Ugyanakkor megjegyezte, hogy komplex és feszült napok elé nézünk. Az incidens után a hadsereg magas készültségben maradt, de a lakosok számára kiadott korlátozásokat feloldották.

A Hezbollah narratívája szerint, melyet a hozzá közel álló Al Mayadeen hírcsatorna közölt, az incidens valójában meg sem történt, azt csak az izraeliek találták ki, valójában a katonák csak terroristákat véltek látni amikor tüzet nyitottak.

Később a Hezbollah egy közleményben is tudatta, hogy nem kerültek összetűzésbe izraeli katonákkal a határ közelében, és Izrael csak a szervezettől való félelmében fabrikálta az ügyet.

Valóban szép volna, ha a Hezbollah nem akarná gerjeszteni a konfliktust az izraeli hadsereggel. Ha azonban igaz, amit az izraeli hadsereg állít, és tényleg a Hezbollah fegyveresei jutottak át Izrael területére a Har Dov területén, melyen annak fekvése miatt nem húzódik határkerítés, úgy minden bizonnyal egy súlyos baki történt a Hezbollah részéről, melyet igyekeznek elfedni.

Izraeli katonák a libanoni határnál. Fotó: The Times of Israel

A Hezbollah nemrég egyik fontos vezetőjét veszítette el egy izraeli légitámadásban, melyért a szervezet a vezető halálának megtorlását ígérte. Hétfő esti nyilatkozatában a szervezet kijelentette, az operatív ügynöke megölésére adott válaszra „minden bizonnyal sor kerül”, és az Al-Habarija falu egyik házában keletkezett anyagi kár felett sem hunynak szemet.

A terrorszervezet továbbá figyelmeztetett, hogy „a cionistáknak csak várniuk kell, hogy megbűnhődjenek a bűncselekményeikért”.

Hasonló eset korábban is történt már, legutóbb tavaly szeptemberben, amikor Libanonból három rakétát lőttek ki izraeli katonai célpontra megtorlásul két Hezbollah-terrorista likvidálásért.

A Hár Dov (Medve-hegy) régóta ütközőzónája az izraeli hadseregnek és a Hezbollahnak. Épp tegnap a hadsereg katonái a levegőbe lőttek, amikor egy juhászokat szállító teherautó felszólítás ellenére sem akart megállni. Az esetet térfigyelő kamerák is rögzítették.

Májusban egy juhászt, Mohammed Noureddine Abdul Azimet lőtték le izraeli katonák, amikor átlépett Libanonból izraeli területre. Azimet egy haifai kórházba szállították, ott kezelték lövési sérüléseit. Napokkal korábban az izraeli hadsereg szóvivője arról számolt be, hogy a Hezbollah számos, ártatlannak tűnő juhászt küld a Har Dov területére, és velük méretik fel a terepet és az ott zajló izraeli katonai mozgásokat.

A mostani támadáskísérletet a Hezbollah tagadta ugyan, de az izraeli hadsereg szerint hatékonyan akadályozták meg a támadást, ami miatt még most is magas készültségi szinten tartják az ott állomásozó katonákat.

Ha a hadsereg közzétenné az akcióról szól videófelvételt, az sokat segítene annak megértésében, hogy mi is történt valójában – írja a jeruzsálemi lap.

„Megszállt Palesztináról” beszél a libanoni kormányfő

Izrael megsértette Libanon szuverenitását – jelentette ki Hasszán Diáb libanoni miniszterelnök kedden a Twitteren a két ország határán kialakult feszült katonai helyzettel kapcsolatban, és elővigyázatosságra intette a határ közelében élő libanoniakat.

„Attól tartok, a helyzet rosszabbra fordulhat azok után, ami a Libanont és ‘a megszállt Palesztinát’ elválasztó határon történt” – jelentette ki Hasszán Diáb, a kifejezéssel Izraelre utalva, egyúttal azzal vádolta meg Izraelt, hogy megsértette azt a  2006. évi ENSZ-határozatot, amely tűzszünetre szólította fel az izraeli hadsereget és a Hezbollah libanoni síita szervezetet akkori háborújuk miatt. (MTI)

Tűzharc a libanoni határnál – készültségben az izraeli hadsereg

Az izraeli védelmi erő képviselői felszólították a határ menti lakosokat, hogy ne hagyják el otthonaikat. Teljes készültségben állnak az északi határvédők.